Zvon v kostele Všech svatých v Plzni na Roudné má nové srdce

30. červenec 2020 11:17

V bývalé márnici mají klubovnu nadšenci, kteří se už mnoho let starají o kostel Všech svatých v Plzni na Roudné. I díky nim se podařilo vybrat potřebné peníze na opravu starého zvonu ze 17. století, kterému chybělo srdce. Teď už jeho hlas může opět znít do dáli.

Zvon kostela Všech Svatých v Plzni Roudné

„Zvon mlčel několik desetiletí. Původně měl srdce z jiného zvonu, které bylo ale nevyhovující a tomuto zvonu škodilo. Proto se muselo srdce vyjmout a několik desetiletí nebyl zvon funkční,“ řekl Josef Kabát, roudenský rodák, který spolu se svými přáteli sbírku na opravu zvonu organizoval.

Dvěstědvacetikilogramovému zvonu roku 1650 odlil Georg Hirschfeld v Chebu. Zda byl zvon od té doby jen v kostele Všech svatých v Plzni na Roudné, ale není podle Josefa Kabáta přesně známé. Co ale jasné je, že zvon téměř jako zázrakem přečkal všechny války. Přitom se na něj vztahovalo tehdejší opatření, podle kterého mohl být zrekvírovaný, tedy použitý pro válečné účely. „Možná, že v posledních válkách už se brala v potaz ta jeho historická hodnota,“ dodal Josef Kabát.

Teď už zvon opět může plnit své dávné poslání

Josef Kabát zvoní na zvon v kostele Všech svatých na Roudné

Opravy starého zvonu se ujal zvonař Michal Votruba z Myslkovic u Soběslavi. Ještě než začal, bylo nutné sehnat potřebné peníze. Pomohlo město, Plzeňský kraj i anonymní dárci, a i díky benefičnímu koncertu se nakonec podařilo vybrat potřebných 40 tisíc korun. Samotným investorem byla potom farnost Františkánů z plzeňského Severního Předměstí.

„Zvony v dějinách neměly za úkol jen odměřovat čas, ale především jejich každodenním úkolem bylo zvát a svolávat lidi k modlitbě. Proto jsem rád, že i tento roudenský zvon svým obnoveným srdcem, bude moci alespoň občas, znovu naplnit toto své dávné poslání,“ uvedl Daniel Dominik Valer z farnosti Františkánů.

Kvůli historické hodnotě není možné ke zvonu připojit elektrické ovládání a pravidelně zvonit. Hlas zvonu je tak slyšet jen výjimečně.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio