Zvýšit zájem o regionální historii se snaží Klub přátel Klatovska

Novou květnovou tradici chce zavést město Klatovy ve spolupráci s Klubem přátel Klatovska. Půjde o slavnostní otevření turistické sezóny, které se letos uskuteční ve městě poprvé 12. května. Půjde o celodenní akci. Program bude probíhat na klatovském náměstí Míru a jeho hlavním odpoledním bodem budou vycházky městem po pamětihodnostech s výkladem.

Program začne slavnostním pochodem plzeňské hudby "Pětatřicátníci". Ti pak budou hrát dopoledne na pódiu na náměstí a v přestávkách vystoupí mažoretky městského kulturního střediska. V průběhu dne se představí také šermířská skupina Clatonia a dechové orchestry mladých z Klatov a ze Švihova. Akci pořádá vedle zmíněného Klubu přátel Klatovska Odbor školství, kultury a cestovního ruchu klatovské radnice a městské kulturní středisko

Klatovy - děkanský kostel

Ve 13 hodin odstartují vycházky městem s výklady u jednotlivých památek. Historická zastavení připravili členové Klubu přátel Klatovska. Cílem každé vycházky bude připomenout obyvatelům Klatov a okolí, ale i turistům, historii města a zajímavosti, které se týkají zdejších nejvýznamnějších památek. Její účastníci se podívají na Černou věž, kde se dozvědí o mučírně v jejím prvním patře, zajímavosti ze života věžných i o slavném zvonu, lidově zvaném Vondra. Dále je čeká prohlídka unikátních katakomb, kde získají podrobnější informace o některých zde pohřbených osobnostech, a také nahlédnou do interiéru arciděkanského kostela se zázračným obrazem Panny Marie Klatovské. Během vycházky bude možné nahlédnout i do okrouhlice ve Vrchlického sadech, která není veřejnosti běžně přístupná a kde je nachystáno povídání o vývoji městského opevnění. Vstupy do všech vyjmenovaných památek budou v sobotu mimořádně zdarma. Klub přátel Klatovska připravil vedle vycházky také vědomostní soutěž pro děti.

Klatovy

Od této akce si organizátoři slibují především zvýšení zájmu o památky a cílem je také podnítit zájem o regionální historii zvláště u dětí a mládeže. Podobná akce se zatím v Klatovech ještě nekonala a organizátoři plánují, že ji budou v případě zájmu pořádat každoročně.

autor: Martin Kříž
Spustit audio