17. listopad 1939 a 1989

16. listopad 2009
Publicistika

Zítra si bude celá země připomínat události před 20 lety. Studenti by se ale tehdy vůbec nesešli, nebýt událostí ještě starších. Od těch uplynulo celých 70 let. Eva Klausnerová je připomene v následujícím příspěvku.

Všude to bylo trochu jiné. Berlínská zeď padla 9. listopadu, ve výročí křišťálové noci. Vláda bolševiků v Praze padla 17. listopadu, ve výročí krvavého útoku nacistů na české vysoké školy. Trasa studentského pochodu r. 1989 připomínala cestu, kterou se o 50 let dříve ubírali vysokoškoláci za rakví Jana Opletala. Medik Jan Opletal byl smrtelně zraněn nacisty na manifestaci 28. října. Samozřejmě, že manifestace nebyla v protektorátu povolena a zakázaný byl i pohřební průvod. Jeho účastníci dokonce zpívali vlastenecké písně a na místě je zmlátili esesáci. To ale jako trest tenkrát nestačilo.

17. listopadu ještě před svítáním obklíčily jednotky SS všechny studentské koleje. Ozbrojení muži vtrhli do pokojů, rozespalé studenty po dvou svázali a nacpali na nákladní auta. V Ruzyni 9 funkcionářů studentského svazu zastřelili a 1 200 chlapců a děvčat rozvezli do koncentračních táborů. Ráno se ohromené obyvatelstvo dozvědělo nejen o nočním masakru, ale také že všechny české vysoké školy jsou uzavřeny a akademická obec rozprášena. Neexistovala žádná jiná okupovaná země, kde by se stalo něco podobného. Odpovídalo to však rasové teorii, že Češi jako podřadní Slované žádné vzdělání nepotřebují. Stejně měli být po válce vyhlazeni.

Rozloučení s Janem Opletalem

Nacistický zásah vzbudil velkou pozornost ve všech demokratických státech. R.1941 se konal Mezinárodní studentský sněm v Londýně, a ten rozhodl, že 17. listopad se na upomínku českého dramatu stane Mezinárodním dnem studentstva.

Když jsme se po válce dočkali nového područí, tyto děje se příliš nepřipomínaly. Sovětská nadvláda také nepotřebovala kvalitně vzdělané Čechy, ani veřejný odpor proti politickému diktátu. Studenti však na své hrdinné předchůdce nezapomněli a chtěli jim vzdát úctu pochodem k 50. výročí nacistického přepadení studentských ubytoven. Málokdo tušil, co právě tento pochod vyvolá.

Dnes je v České republice 17. listopad státním svátkem. V záplavě vzpomínek a hodnocení uplynulých 20 let bychom neměli pomíjet původní význam tohoto data, ani jeho tehdejší hrdiny. V odporu proti nacismu ztratili svobodu i životy. A ještě něčeho bychom si měli všimnout: jak nás naši nepřátelé vždycky chtěli připravit o vzdělání. Jak věděli, že vědomosti jsou důležité pro demokratický rozvoj každého člověka i celé společnosti.

00242762.jpeg

Pro 9. listopad 1938 i pro 17. listopad 1939 byla příznačná nelidskost a násilí. Je symbolické, že po letech právě v tyto dny se hroutila další násilnická moc, a že teprve jimi doopravdy skončila 2. světová válka.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio