2010

5. leden 2010

0:00
/
0:00

2010 M: V dnešním jazykovém koutku budeme hovořit o jazykových zvláštnostech letopočtu 2010.

Z jazykového hlediska jsou v letopočtu nového roku zajímavé číslovky 2, 1000 a 10, tedy vlastně všechny, které se podílejí na jeho číselné hodnotě. Číslovka 2 si například dodnes zachovala zvláštní, tzv. duálové tvary. Stará čeština mívala vedle jednotného a množného čísla ještě číslo dvojné, tedy odborně řečeno duál. To byl soubor slovesných a jmenných koncovek, kterými se označovaly skutečnosti existující v počtu dvou kusů, a z těchto koncovek se dodnes dochovaly relikty mj. právě ve skloňování číslovek dva a oba. Říkáme například oslavil silvestra se čtyřmi, pěti, šesti kamarády, ale jen u číslovky dva nebo oba musíme použít koncovku -ma: oslavil silvestra se dvěma kamarády nebo s oběma kamarády. Nezajímavé ale není ani to, že koncovku sedmého pádu u letopočtu roku prakticky nepoužijeme. Číselné označení roku se totiž používá prakticky výhradně ve spojení s podstatným jménem rok a číslovka tak zůstává v základním tvaru, pády na sebe bere právě podstatné jméno rok. Říkáme rok 2010, bez roku 2010, o roku 2010, s rokem 2010 atp.

M: Co je zajímavého na číslovce "tisíc"?

Zajímavý je například její původ. Český etymologický slovník uvádí, že číslovka tisíc v sobě obsahuje dva základy, jeden s významem "bobtnat, tučnět", druhý s významem společným s číslovkou sto, proto by se její význam podle původu dal popsat jako "silná, tučná stovka". K historické perspektivě ještě můžeme dodat, že se u číslovky tisíc dochoval starobylý tvar bez koncovky ve druhém pádě množného čísla, který u mužských podstatných jmen v historické češtině býval. U slova tisíc i dnes můžeme říkat jak bez dvou tisíc - to je ten starobylý tvar, tak bez dvou tisíců a to je tvar novější. Uživatelé češtiny někdy váhají také nad často užívaným příbuzným slovem - řadovou číslovkou tisící. Ta se skloňuje podle vzoru jarní, a proto nejsou správné tvary jako s tisícou návštěvnicí, pro tisícátý případ apod. Správně je pouze s tisící návštěvnicí a pro tisící případ.

M: Které zvláštnosti jsou spojeny s číslovkou "deset"?

S číslovkou deset jsou spojeny hlavně dotazy co je správně - bez deseti nebo bez desíti? I tady můžeme odpovědět, že správně jsou oba tvary, a hláskový rozdíl deseti - desíti je i v tomto případě dán historickým vývojem jazyka.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.