28.říjen připomene Plzeň řadou akcí

24. říjen 2008
Tento pořad

Den vzniku samostatného československého státu - 28. říjen - si Plzeň připomene oslavami, které jsou letos poprvé dvoudenní. Zahájí je v předvečer svátku koncert v Měšťanské besedě spojený s předáním významných ocenění města. Další podrobnosti dodává Martina Klímová.

V úterý 28. října pak město lidem otevře dveře muzeí, galerií, podzemí, pivovaru, zoo a sportovních areálů. Dospělí zaplatí symbolických 28 korun a do některých míst půjdou úplně zdarma. Platit nebudou ani děti do 140 centimetrů své výšky.

Poslední tři roky si Plzeň připomíná vznik samostatné republiky velkou slavností pro lidi všech věkových kategorií spojenou s kulturou, sportem a zábavou. Letos nově mohou zájemci navštívit s průvodcem Měšťanskou besedu včetně nedávno zrekonstruovaného dvora, Muzeum strašidel a Patton Memorial Pilsen. K dispozici bude pro plavce bazén na Slovanech, volně zabruslit si mohou všichni přijít na zimní stadion ČEZ Arena.

Součástí oslav, jež zakončí velký ohňostroj na náměstí Republiky, je i takzvaný průvod světel. Oblíbený lampionový průvod ke katedrále sv. Bartoloměje vyjde v 17:45 a předcházet mu bude slavnostní shromáždění u Památníku národního osvobození na náměstí T. G. Masaryka a skládání přísahy profesionálních hasičů Plzeňského kraje. Průvod povede letos po nové trase Klatovskou třídou, Smetanovými sady a ulicí B. Smetany na náměstí Republiky. Doprovodí ho orchestr Oty Hellera a mažoretky.

Logo

Písničky z Divadla Semafor v podání Jiřího Suchého, jenž se stal patronem plzeňských oslav, a Jitky Molavcové zazní na náměstí do 19:30. Poté oslavy ukončí ohňostroj, jenž "obleče" katedrálu do české trikolóry.

Součástí oslav jsou dále projekce českých a slovenských dokumentů v kině Beseda, vystoupení českých a slovenských souborů a dvě výstavy. V mázhausu radnice představují obrazy Václava Malého životní styl doby první republiky, velkoformátové snímky v sadovém okruhu zachycují události, které v Plzni vznik republiky provázely.

autor: mkl
Spustit audio