300 let starý špýchar vás přenese do minulosti

29. červen 2021

V obci Mešno na Rokycansku se přímo naproti majestátnímu kostelu nachází další zdejší zajímavost, a to 300 let starý špýchar. Roubená stavba je pro Brdy naprosto typická a majitelka Marie Musilová si v ní zřídila malé muzeum plné zajímavých věcí ze starší historie, i z té poměrně nedávné.

Minimuzeum v Mešně skýtá předměty přibližně od konce 18. století až po 60. léta století minulého. „Mně se vždy líbily staré věci. I do bytovky jsem si nosila hmoždíře a staré váhy, takže jsem jen přesunula z bytu výstavní prostor a udělala jsem si svoje muzeíčko,“ vysvětlila okolnosti vzniku muzea, vedle kterého zároveň i bydlí, Marie Musilová. „Je tady třeba kredenc po mé babičce, umyvadlo, ve kterém jsem se myla ještě já, nebo co patřilo vždy do rodinného štěstí, rodinné výbavy, je kříž,“ popsala část své expozice.

Majitelka muzea Marie Musilová

„Dále je tady forma, která vypadá docela divně, takový obdélník, a to je forma na vepříky. Ale ne na malá selátka, je to forma na stavební kostku, které se říká vepřík,“ řekla majitelka muzea s úsměvem. Dále v muzeu najdeme například přístroj na lámání lnu, kolovraty, šicí stroj, váhy, lopatu na chléb a mnoho dalšího.

Na majitelce muzea je znát, že má k místu jako takovému i k samotnému špýchárku úzkou citovou vazbu a zájemcům (ať už jednotlivcům, či skupinám) ráda podá zapálený výklad.

Vzdálenost od Plzně: cca 30 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio