Advent - tradice a komerce

10. prosinec 2008
Publicistika

Předvánoční čas je v naší době směsí tradice a komerce: některým z nás to nepřestane vadit, ale všichni jsme si více či méně zvykli. O letošním zahájení adventu na náměstí Republiky v Plzni je fejeton Aleny Zemančíkové:

Nastal advent. Na náměstí Republiky zdobili vánoční strom a k němu učitel z Uměleckoprůmyslové školy na Zámečku Petr Novák stavěl betlémské figury, které v loňském a tomto roce vyrobili jeho studenti. Učitelovo jméno a povolání je důležité.

Ve stejnou dobu a na stejném místě stavěli zvukaři aparaturu a na pódiu se chystala reklamní akce mobilního operátora. Jeho jméno na rozdíl od učitele neuvedu.

vánoční trhy

Letos má ta kampaň drze puberťácké heslo Pusť si pusu na špacír a přesně to také moderátor té reklamní revue dělal. Žvanil naprosto nepředstavitelně. Na pódiu napodobovala zpěvačky starých hitů dívka, které moderátor říkal Lucka a neustále zdůrazňoval, že Lucka je nejlepší. Učitel zalitoval všechny dívky jménem Lucie, že jim tak veřejně przní jméno. Pak kdosi na pódiu začal napodobovat zpěváka Petra Nováka, někdejší hvězdu končících 60. let, a moderátor vykřikoval, že Petr Novák je ze všech nejlepší. To přimělo učitele, instalujícího betlém, k pozornosti. Jenže vzápětí moderátor prohlásil, že kdo něco umí, ten to dělá, a kdo nic neumí, ten učí: to zase zvedlo hlavu učitelovým žákům. Moderátor řval na celé náměstí, do toho se pitvořily, na pódiu poskakovaly a mezi lidmi lezly obludy namaskované jako "pusy na špacíru", moderátor vřískal, nebylo slyšet vlastního slova, lidé, kteří chtěli nakupovat u stánků předvánočního trhu, se neslyšeli s prodavači. Učitel Petr Novák pustil žáky domů, protože se pro samý hluk nedalo spolupracovat. A taky proto, že mu bylo před studenty, s nimiž po dvě sezóny vyráběl dřevěný betlém podle vzoru renesančních italských mistrů, nepříjemné moderátorovo řvaní, že největší blbec ze všech je učitel. Proto asi je možné, ba doporučené, si při hodinách psát esemesky a třeba i telefonovat. V tom případě může učitel práci, při které se s žáky nedomluví, klidně udělat za ně, aspoň k tomu je dobrý.

Pusy se vydaly na špacír směrem k budově biskupství a učitel si pomyslel, co tomu pan biskup a jeho lidé uvnitř říkají - adventu ve znamení volání zdarma. Učitele napadne, že tu reklamní akci na náměstí musel někdo povolit, a zvedne hlavu a zrak přes střechu svatého Bartoloměje směrem k magistrátu. Kolik tisíc přišlo do městské kasy, nebo milión? A co konkrétně za ty peníze bude? Vlastně by ty plyšové pusy na špacíru měly mít na sobě napsáno " za tohle kvákání bude postaráno o bezdomovce". Nebo " nechte nás žvanit a my zaplatíme hudební školu pro romské děti" . Možná, že za ně bude reprezentační bál anebo nové koberce, tak ať to řeknou! Okna magistrátu byla temná, bylo už po pracovní době, trhovci balili své krámky, protože v tom kraválu se prodávat nedá, a okna Bartoloměje se rozsvítila před mší. Ten, kvůli němuž tu učitel Petr Novák staví na náměstí betlém, se má teprve narodit, a na jeho příchodu už se přiživují v šíleném globalizačním závodu nadnárodní firmy, hledí udělat ještě poslední velké kšefty v městě, kam už pomalu vkročila krize a s ní stovky případů bezradnosti a bezmoci. Učitel si připomene, jak ten, jehož příchod očekáváme, vyhnal kramáře z chrámu. Ale z náměstí je vyhnat nemůže ani pan biskup, trh na náměstí je patřičný, i když se projevuje odpudivě, jen by se mu smáli. Ale stěžovat byste si, pane biskupe, mohl, pomyslí si učitel. A mohl byste taky chtít vědět, na co jsou použity peníze z téhle reklamy, jež vám řve pod okny. V této době stojí magistrát o vaši přízeň, tak toho využijte.

Adventní věnec

Učitel Petr Novák složil nářadí do batohu, vešel do svatého Bartoloměje, a sedl si do lavice. Plzeňská Madona se usmívala na oltáři, Ježíška v náručí, a jakoby říkala: Já vím, učiteli, že si připadáš jako poslední na celém světě. Ale cožpak jsi zapomněl, že poslední budou prvními?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.