Alsaská pizza
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic vody
- 100 g másla
- sůl
Suroviny na náplň:
- 500 g cibule
- 3 lžíce másla
- 250 ml sladké smetany (šlehačky)
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- 150 g slaniny
- sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto; dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vyválíme a přeneseme na pekáč a několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny.
Pečeme cca 45 minut při 200° C.
Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.