Až se zima zeptá

18. srpen 2011
Publicistika

Město Chodov na Sokolovsku se potýká s problémem týkajícím se dodávek tepla. Naštěstí nikoli v rovině praktické, ale právní. S dosavadním nájemcem teplofikačních rozvodů je v dlouhodobém právním sporu, který ještě není vyřešen. Přesto zastupitelstvo vybralo minulý týdnem nájemce nového. Této situace si všímá Lubomír Stejskal.

Visel, či nevisel na úřední desce? Míněn je záměr chodovské radnice pronajmout městské rozvody tepla. Otázka nás vrací o nějakých osmnáct let zpět. V roce 1993 pronajal Chodov tyto rozvody firmě Marservis. Loni na jaře ovšem Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení rozhodl, že smlouva je neplatná. Důvod: záměr nebyl vyvěšen na úřední desce. Na podzim pak Energetický regulační úřad na základě tohoto soudního verdiktu zrušil společnosti Marservis pro Chodov licenci. Tím ovšem problém nejenže neskončil, ale ještě více se vyhrotil. Marservis se odvolal k Nejvyššímu soudu. S tvrzením, že má důkaz o tom, že záměr na úřední desce visel.


Takováto situace otevírá ring pro právníky. Je v ní ale šance najít uspokojivé řešení pro město a jeho občany? Věc ještě zkomplikovalo více než měsíc staré rozhodnutí soudu v Sokolově. Ten svým předběžným opatřením, na základě žádosti firmy Marservis, zakázal městu s jeho teplofikačním zařízením jakkoli nakládat. Nemělo by se tedy ani pronajímat. Město se ale odvolalo a podle výkladu jeho právníka Vladislava Bílka není předběžné opatření sokolovského soudu pravomocné a pro radnici závazné. Patrně tady někde nacházíme okamžik, kdy se v celé té právní bitvě přestávají laici orientovat. Ovšem tito laici, chodovští obyvatelé, jsou odběrateli teplé vody a v zimě i tepla z dálkového rozvodu. Jejich prioritou je cena tepla.

Radiátory zůstávají studené


Především tento faktor hrál roli v rozhodování zastupitelů minulý čtvrtek, když v soutěži vybírali nového nájemce. Jasným poměrem hlasů 15 ku dvěma se jím stal výrobce tepla pro Chodov, pět kilometrů vzdálená společnost Sokolovská uhelná. Podle přestavitelů radnice obsahovala její nabídka nejnižší cenu za měrnou jednotku tepla, jakož i garanci investic do zařízení. Do oprav potrubních rozvodů, přivaděče a lokálních výměníků je připravena investovat, podle potřeby, bezmála sedm desítek milionů korun. Že je rozhodnutí zastupitelů rozhodnutím správným, o tom nemají chodovští obyvatelé důvod pochybovat. Těžařská firma je v regionu vnímána jako partner zodpovědný a spolehlivý. To ale nic nemění na obavách plynoucích z nejistoty, jak to celé dopadne po stránce právní. Marservis výběrové řízení, kterého se sám nezúčastnil, napadl žalobou. Už loni pohrozil, že pokud o licenci na distribuci tepla přijde, bude po chodovské radnici požadovat stomilionové odškodnění. Teplo na cestě k chodovským odběratelům čeká tedy ještě nejedna peripetie. A to i v případě, že Nejvyšší soud rozhodne v neprospěch Marservisu a regulační úřad udělí licenci novému nájemci.


autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.