Barevný svět Kamily Skopové

18. červen 2014

Nedávno oslavila kulaté životní jubileum výtvarnice, pedagožka a spisovatelka Kamila Skopová. Její jméno je už léta spojené s českým a zejména s východočeským folklorem.

Kamila Skopová se narodila se v pražské rodině Bičovských 5. března 1944. Absolvovala střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a až do roku 1993 pracovala v propagačním oddělení podniku Pražské obchodní domy. V sedmdesátých letech se začala věnovat nejprve výtvarnému a později i hudebnímu a tanečnímu folklorismu.

První zkušenosti na poli scénického folklorismu sbírala Kamila Skopová v letech 1976–1985 s dětským souborem Fidlátka ze Středokluk u Prahy, později jako výtvarnice, autorka kostýmů, lidových hudebních nástrojů a rekvizit odborně spolupracovala i s řadou dalších folklorních souborů (Lipka a Karmazín Pardubice, Kvítek Hradec Králové a další).

S nasazením a pečlivostí na jevišti i v terénu

Kamila Skopová svůj talent uplatnila také v množství realizovaných scénářů a výprav ke scénickým pásmům, zejména se zvykoslovnou tematikou. V mnoha východočeských obcích se dokonce přímo v terénu podílela na obnově a organizaci tradičních výročních obyčejů i společenských akcí. Dodnes působí v odborných porotách soutěží a folklorních festivalů.

Dlouhodobě se uplatňuje také jako autorka a výtvarnice výstav s tematikou lidové obřadnosti. Spolupracovala s řadou muzejních institucí a podílela se i na tvorbě několika dokumentárních filmů (film Vánoce na Veselém kopci z roku 1985 dokonce získal první cenu Etnofilmu v Čadci).

Od devadesátých let také pravidelně publikuje. Už v roce 1995 vydala první samostatnou monografii Lidová tvorba, následovaly další populárně naučné tituly s tematikou lidové gastronomie (Lidové pečivo 1999, ...ale máma to vařila líp 2003, Rodinné stříbro 2005, Chrudimský kuchtánek 2013), obřadnosti (Vánoční svátky o století zpátky 2005, Velikonoční svátky o století zpátky 2007, Hody, půsty, masopusty 2007, Rodinné svátky o století zpátky 2010, Rok na vsi 2011) a dětského folkloru (Dětské hrátky půlstoletí zpátky 2008, Pohádky 2013). Dlouhodobě také pořádářadu kurzů rukodělné tvorby pro širokou veřejnost neúnavně připravuje a realizuje přednášky, autorská čtení, besedy a výtvarné dílny.

Špalíček věnovaný této neobyčejné ženě a jubilantce jsme na vlnách Českého rozhlasu Plzeň vysílali 18. června 2014, krátce po 19. hodině. Vy si jej můžete vyslechnout ze záznamu, který najdete pod odkazemPřehrajte si celý příspěvek“

Spustit audio