Beatles v Kansasu

17. září 2020

Jednou z nejhorších obav pořadatelů koncertů je, že na akci prodělají. K velké finanční ztrátě došlo třeba na koncertu 17. září 1964, přestože pořadatel vybral to nejlepší, co tehdejší hudební scéna nabízela - Beatles.

V šedesátém čtvrtém roce, 18. srpna vyrazili Beatles na pětadvacetidenní turné po Americe. Celý srpen byl maximálně nabit aktivitami a tak se rozhodli pro odpočinkový den a to sedmnáctého v dalším měsíci. Ale obrovský úspěch jejich vystoupení inspiroval producenta a filantropa Charlese O. Finleyho, aby Beatles odehráli koncert navíc i v den volna, a to v Kansasu. Nabídl 100 tisíc dolarů, ale i tak velkou sumu manažer Brian Epstain s díky odmítl. Finley šel tady na 150 tisíc, což byla částka, kterou dosud žádný umělec v USA nedostal, a pro Finleyho zaručovala, že na koncertu určitě prodělá. Prohlásil však, že tento záměr považuje za součást své cti a prestiže a do rizika půjde.

Ztráta se nakonec skutečně pohybovala mezi 80 tisíci až 100 tisíci dolary. Producent ale prohlásil, že vzhledem k tomu, že se obyvatelé Kansasu výborně bavili, nepovažuje vynaložené finance za ztrátu. Naopak, že to byl zisk. A na potvrzení svých slov věnoval ještě navíc 25 tisíc místní nemocnici.

Na tomto výjimečném koncertu zahráli Beatles i skladbu vztahující se ke Kansasu, která vyvolala takový ohlas, že muselo být vystoupení pozastaveno, pokud se diváci neuklidní. To se stalo a tak byl hit Kansas City i koncert dokončen.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.