Bezhlavého horníka plného cvočků najdete ve Stříbře

10. březen 2022
Poklady minulosti

Dřevěná černě zbarvená socha horníka je k vidění v Městském muzeu ve Stříbře. Na první pohled snad každého zaujme to, že socha je bez hlavy. Mohlo by se také zdát, že se nejedná o horníka, ale o bezhlavého rytíře, který má v rukou meč a na sobě brnění. Při bližším pohledu však zjistíme, že onen meč je hornické kladivo a brněním jsou v tomto případě cvočky zapíchané do sochy.

„Socha se našla v dobách první republiky v místním rybníce nazývaném Svinčák, který už je dnes zavezen. Představuje určitou etapu hornictví, kdy byly zakládány takzvané hornické bratrské pokladny, do nichž přispívali horníci nepatrnou částí své mzdy, která sloužila k sociálnímu zabezpečení vdov, sirotků, zraněných horníků, k zajištění pohřbů a dokonce i na školné pro děti,“ řekl na úvod ředitel Městského muzea ve Stříbře Zbyněk Navrátil, který dále pokračoval:

„Tato bratrstva vznikala ve středověku a byla striktně náboženského charakteru. Od toho máme dodnes známý hornický pozdrav „Zdař Bůh“. Jednalo se vlastně o jakýsi předvoj zdravotních pojišťoven a odborů. Klasické hornické pokladny vypadaly tak, jako pokladny dříve – byla to truhlice, od které bylo několik klíčů. Tato socha je ale ojedinělá věc, nikdy jsem se s tím ještě nesetkal.“

Jakou spojitost má socha ve Stříbře s hornickými bratrskými pokladnami? To se dozvíte v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio