Biskupský chlebíček. Pečivo, které vydrží dlouho
Tento moučník má velice dlouhou dobu trvanlivosti, neboť obsahuje velké množství cukru, který ho konzervuje. Na druhé straně neobsahuje tuk, takže nežlukne. I když je později tvrdší, neztrácí na své chuti, naopak. Zabalený v alobalu vydrží velice dlouho.
- 8 celých vajec
- 500 g krystalového cukru
- 500 g hladké mouky (může být i polohrubá mouka 1:1)
- 200 g čokolády na vaření
- 200 g ořechů
- 200 g sušeného ovoce
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Cukr a celá vejce vyšleháme do husté pěny. Potom postupně přidáváme mouku, na kousku nakrájenou čokoládu, nahrubo posekané ořechy a najemno nakrájené ovoce. Hmotu nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu při 160°C. Záleží na typu trouby. Mírně prochladlý chlebíček vyklopíme a necháme vystydnout. Studený zabalíme do alobalové fólie, kde vydrží velmi dlouho, několik týdnů i měsíců.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?