Sváteční pečivo s marcipánem. Vyberte si vlastní tvar

Jde o pečivo, které vydrží vláčné několik dní. Těsto se hodí na pečení ve formách, třeba na beránka. Děti mají rády muffinky, z tohoto těsta je také můžeme připravit.

Ingredience
  • 320 g hladké mouky
  • 175 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g mandlového marcipánu
  • 50 g blanšírovaných mandlí (najemno nakrájených)
  • 50 g rozinek
  • 50 g nakrájené kandované pomerančové kůry
  • 2 kávové lžičky koření „sladké pečení“ (nemusí být)
  • cca 3 polévkové lžíce mléka
  • vhodné drobné ozdoby, polevy, marmeláda apod.

Máslo utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem, rozdrobíme nebo nastrouháme k němu marcipán a vše vyšleháme. Pak postupně přidáme vejce, pomalu jedno po druhém.

Vmícháme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, připravené mandle, kandovanou pomerančovou kůru, rozinky a sladké koření. Vše promícháme a podle potřeby naředíme mlékem.

Formy dobře vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, použijeme -li jen papírové či silikonové košíčky, mastit je nemusíme.

Starodávná forma ve tvaru vajíčka

Drobné pečivo pečeme při cca 170°C zhruba 20 – 25 minut, pečivo ve formě déle, záleží na velikosti a tvaru formy. O propečení je dobré se přesvědčit vpíchnutím špejle. Zůstane -li po vtáhnutí z pečiva suchá, máme pečeno.

Malá poznámka: marcipán lze bez problémů zakoupit v mnoha prodejnách. Je měkký a dobře se s ním pracuje.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.