Bohyně podsvětí

3. červen 2009
Publicistika

Velmi neobvyklá kniha s tématem nacismu upoutala pozornost Evy Klausnerové. Ta se vám v následujícím fejetonu pokusí přiblížit obsah knihy a také důvod, proč ji zaujala:

Jednou se mě zeptala vnučka, proč mě zajímají televizní dokumenty o 2. světové válce. Řekla jsem: " Byl to můj život. A pořád se tomu pokouším porozumět." O nacismu jsem přečetla i dosti knih. Nejenom těch, co psali svědci utrpení a vítězství, ale i díla svých německých vrstevníků jako je Günter Grass či Christa Wolfová. Při četbě o jejich poblouznění a trpkém prohlédnutí jsem si uvědomila, jaké štěstí jsme měli my, ponížení a smrtelně ohrožení Češi. Hitlera, který nás chtěl zničit, jsme sotva mohli obdivovat a tak jsme si uchovali čisté svědomí.

Na podzim u nás vzbudila velký rozruch francouzská kniha Jonathana Littella Laskavé bohyně. Vymyká se všemu, na co jsme zvyklí, jsou to paměti esesáka. Hlavní hrdina JUDr Maxmilián Aue mluví několika jazyky, miluje hudbu a literaturu a má bezvadné společenské chování. Vyrostl ve Francii, leč svou francouzskou matku nenávidí, protože ji opustil zbožňovaný německý otec. Jakmile dospěje, manifestačně se stane Němcem a nacistou. Jeho přítel Thomas, elegán a prospěchář, ho vmanipuluje do Heydrichova úřadu bezpečnostní služby a z Maxe se stane gestapák. Ocitne se ve zvláštním komandu SS, které čistí východní území za postupující německou frontou od podvratných živlů. Jeho úkolem je připravovat seznamy židů, komunistů, intelektuálů a novinářů určených k likvidaci. Komando je vyznamenáno za výborně odvedenou akci v Kijevě, kde stihlo v několika dnech vyvraždit 50 000 židů. Navzdory úspěchu se však mezi muži šíří deprese, zažívací potíže, nezvládnutá agrese a sebevraždy. I vzorný nacista Aue se přistihuje při velezrádné myšlence, že bytosti, které cítí bolest i lásku stejně jako Němci, asi nejsou podlidé.

Jonathan Littell - Laskavé bohyně

Děj pokračuje ve Stalingradu, kotli plném děsu, kde je Max raněn do hlavy. Po vyléčení a dalším povýšení se marně snaží zakotvit u kontrarozvědky v zahraničí. Místo toho mu Thomas vítězně přinese jmenování inspektorem pro využívání pracovních sil v koncentrácích pro válečný průmysl. I když tábory svědomitě objíždí, zlepšit výkonnost zubožených vězňů se mu nepodaří. Systém týrání a hladovění je už pevně zaveden. V této fázi náš neblahý hrdina ztrácí sebevládu a začíná na potkání vraždit.

Končí válka. Mezi troskami Berlína plavou mrtvoly ve vodě z rozstříleného potrubí a na každém zábradlí se houpou oběšenci, které coby zrádce zabila Hitlerjugend. Do ulic vstupují Rusové a ve zničené ZOO vraždí Max svého Mefista Thomase.

Bitva v Ardenách

Laskavé bohyně je původně název 3. části Aischylovy Orestei. Jsou to Erynie, zlé svědomí, pronásledující vrahy. V řeckém dramatu je bohyně Athéna nakonec usmíří s lidmi. I Max Aue žije poklidně ve Francii pod falešným jménem jako úspěšný šéf a otec rodiny. Prolitou krev a krutost smývá čas, ale noční můry a špatné zažívání mu zůstaly. Nikdy se nestal člověkem, kterým chtěl být. Lehkovážně rozpoutané zlo žije vlastním životem a ničí oběti i jejich katy.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.