Bolevecký rybník má vodu kvalitní, ale je jí málo

27. červen 2019 14:15

Jedním z míst, kde bude v dnešních vedrech nejpříjemněji, je plzeňský Velký bolevecký rybník. Během prázdnin bude hotová studie řešení, jak v něm doplnit chybějící vodu.

V Plzni patří k nejoblíbenějším místům na koupání Velký bolevecký rybník. Ten se může už několik let pochlubit velice čistou vodou. Té je ale málo, aktuálně je hladina „Boleváku“ o více než 70 centimetrů níž, než je obvyklé. Nabízejí se tři varianty, jak chybějící vodu doplnit.

Tou nejlepší a nejnáročnější je naučit se lépe hospodařit s dešťovou vodou, pokud bychom začali teď, výsledek se ale dostaví asi za 50 let. Konkrétně ale můžeme už nyní začít zachytávat dešťovou vodu ze silnic, střech a dalších ploch a tu odvádět do Boleveckého rybníka pomocí stružek, potrubím, někde by vznikly rybníčky nebo laguny. Znamená to, upravit odtokové sklony tak, aby voda tekla tam, kam potřebujeme.

Okamžitým řešením by bylo dopravit do rybníka vodu z Berounky, ta by se ale musela vyčistit. Další variantou je vytvořit v okolí čističky u Jateční ulice velké nivy, kam by stékala vlastně už trochu pročištěná voda z okolí a ta by byla potrubím převedena do chobotu, tedy do oddělené části rybníka, a pak teprve do „Boleváku“. První studie těchto řešení mají být hotové už během těchto prázdnin.

Voda je čistá, honem do plavek

Dobrou kvalitu vody má třeba Kamenný rybník, nižší průhlednost je způsobena rašelinou. Senecký rybník je na tom také dobře, ale kvůli předešlému čištění v něm ještě chybí asi 130 cm vody. Bez obav se lidé mohou koupat i v Šídlovském rybníku, nižší průhlednost má například Třemošenský rybník, protože správce se v něm rozhodl zlikvidovat vodní rostliny vysazením ryb.

Ke koupání je vhodné i Košutecké jezírko. Bolevecký rybník má ze všech zmiňovaných rybníků vodu nejčistější, je také příjemně teplá, ale někomu mohou být nepříjemné vodní rostliny.  Ty pravidelně seká podvodní sekačka Bolek.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související