Božena Němcová měla Rýzmberk ve veliké oblibě

16. listopad 2020

Středověký hrad Rýzmberk se nachází nedaleko města Kdyně na Domažlicku a jeho vyhlídková věž nabízí krásné pohledy do širého kraje. Možná byste to na první pohled neřekli, ale tato věž byla u zříceniny hradu postavena až v 19. století. Se středověkem jako takovým tedy nemá nic společného. O zříceninu i rozhlednu se po dlouhých 30 let staral jejich bývalý správce Milan Brych s jasným posláním: aby se tato památka zachovala i pro následující generace.

Výhledy z věže postavené při hradu Rýzmberk skutečně stojí za to. Prohlédneme si odtud Šumavu, konkrétně Prsa Matky Boží, neboli Velký a Malý Ostrý, dále Bavorský les a Hoher Bogen, zříme i Český les a Čerchov a v neposlední řadě třeba také Sedmihoří.

Historie hradu

Rýzmberk patřil ve středověku díky své poleze mezi nejdůležitější pomezní hrady jihozápadních Čech. Byl postaven jako strážní hrad přímo proti Všerubskému průsmyku, kudy do Čech vedla významná obchodní stezka z Bavorska. Roku 1641 byl hrad poničen Švédy a od té doby chátral. Nový život sem vrátil až během romantismu v 19. století hrabě Jan Filip Stadion. „Z jeho podnětu se využívá zachovalé hradní sklepení k uschování piva, zřídila se tady hospůdka, tančírna, venkovní kuželník a v letech 1847-1848 se tady postavila právě tahle hranolovitá věž,“ uvedla vedoucí Turistického informačního centra ve Kdyni Ludmila Brychová, manželka bývalého správce zříceniny. Vyhlídková věž je 18 metrů vysoká a vede na ni 82 schodů.

Místo navštívily mnohé osobnosti

V minulosti na zříceninu hradu a vyhlídkovou věž zavítalo několik význačných osobností českých dějin. Za zmínku stojí například Božena Němcová, která toto místo měla ve veliké oblibě, dále Eliška Krásnohorská, či Jaroslav Vrchlický. „Myslím si, že dřív byla Kdyně skutečně velmi významným kulturním centrem a přitahovala spoustu takových významných českých osobností,“ dodala Ludmila Brychová.

Kudy na hrad

Ke zřícenině hradu vede několik cest. Pokud se rozhodnete jít pěšky, ideálním výchozím bodem je dle vedoucí kdyňského Turistického informačního centra náměstí ve Kdyni, odkud vede žlutá turistická značka. Pro dopravu na Rýzmberk je možné využít také automobil, kterým dojedete do vísky Podzámčí, což je místní část města Kdyně, kde auto necháte a budete pokračovat přibližně 600 metrů pěšky.

Spustit audio