Boží hod vánoční

25. prosinec 2008
Publicistika

Jak může být krásně na Boží hod vánoční? Záleží jen na nás. Možná bude tou správnou inspirací následující fejeton faráře z Města Touškova Jiřího Barhoně. Fejeton čte Bronislav Kotiš.

Je jedno probuzení v roce, které je jiné než ostatní. Je nejkrásnější ze všech a stojí za to na něj po celý rok trpělivě čekat. Probuzení na Boží hod vánoční, 25. prosince. Nemusíme do školy, nemusíme do práce, ale to není to hlavní. Když toto probuzení nastane, když ještě v posteli odklopíme oční víčka, ocitneme se na půl v jiném světě. V ráji. Uvidíme před sebou vánoční stromeček, pod ním betlém a dárky, z kouta pokoje sálají kamna, pokud je tam máme a nezapomněli jsme večer přiložit, za okny poletují sněhové vločky jak malí andělé.

Je Boží hod vánoční. Kus nebe sestoupilo na zem, tak jako kdysi v Betlémě. Pak pomalu vstaneme a uděláme to, co máme. Děti i dospělí. Každý něco jiného, a přece stejného v tom smyslu, že je to v pokoji a radosti společně s druhými. S rodiči, sourozenci, přáteli.

00640719.jpeg

Jeden z největších starozákonních proroků (Izaiáš) už dávno před Kristovým narozením napsal:

"Vlk bude přebývat s beránkem, levhart s kůzletem odpočívat. Kojenec si bude hrát nad dírou zmije, nikdo už nebude páchat zlo a šířit zkázu."

vánoční cukroví

Ani my dnes nemáme chuť se handrkovat a přít o malicherné věci, jak to bývá jindy. Dnes se to nehodí. Jsou přece Vánoce. Jako kněz musím vstát už časně ráno i po dlouhé půlnoční mši svaté, ale nevadí mi to. Odpočinu si jindy. Prožívám s druhými vánoční radost při dalších bohoslužbách, návštěvách a koledách, které spolu zpíváme.

Na koledy nedám dopustit. Snad nejvíce ze všech se mi líbí jedna. Doufám, že nejen mně. Koleda "Jak jsi krásné, neviňátko". V její třetí sloce se zpívá: "Já ti nesu veselého beránka ze stáda svého, s ním si můžeš hráti, libě žertovati."

Od dětských let mi vrtalo hlavou, jak si malý Ježíšek, sotva narozený, s veselým beránkem hrál a libě s ním žertoval. I když to nevím dodnes, a snad právě proto, ta koleda mi zůstala v srdci. Nejenže si ji rád s druhými zpívám, ale také ji využívám k jiným účelům. Přijdu třeba o Vánocích na návštěvu a přinesu jako dárek krabici vánočního pečiva a láhev vína. Dostávám jich tolik, že mi nikdo nemůže vyčítat, že je předávám dál. Nejednou se stane, že v takovém případě slyším:

"Ale, pane faráři, vždyť vidíte, že jsem jako bečka. Jíst sladký nemůžu a pít alkohol taky nesmím. Můžete mi říct, co mám s tím cukrovím a vínem dělat?"

Vánoční hvězda

A já s úsměvem odpovím: "To můžu. Můžete si s ním hráti a libě žertovati."

To přeji na Boží hod vánoční všem. Vesele si hrejte a libě žertujte, jako boží děti.

autor: Jiří Barhoň
Spustit audio