Boží milosti

Boží milosti podle receptu Mirky Kuntzmannové

Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko–Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a do ostatních zemí bylo dovezeno, či je tomu úplně naopak? Ať je to jakkoliv, je masopust, veselme se a dopřejme si tuto pochoutku.

Suroviny na 20 kusů:

300 g hladké mouky
4 žloutky
70 g moučkového cukru
cca 125 ml sladké smetany
1 lžička sušeného droždí
špetka soli

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které musí být měkčí, než těsto nudlové. Zabalíme jej do fólie nebo přiklopíme miskou a necháme asi 30 minut odpočinout.

Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který rozdělíme na cca 20 stejných kousků. Z každého vytvoříme bochánek, rozválíme jej na placku, rádýlkem několikrát nakrojíme, zformujeme do tvaru kytičky a ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla smažíme dozlatova.

Usmažené boží milosti přendáme na savý papír. Jakmile se vsákne přebytečný tuk, bohatě pocukrujeme.

Poznámka:

Z těsta můžeme vykrajovat různé tvary tvořítky. Ostatní postup je stejný.