Brynzové pagáčky
Nejznámější pagáčky jsou sice z kynutého těsta se škvarky, ale i s použitou brynzou jsou velmi známé a oblíbené. Místo brynzy lze použít měkký tvaroh. I tuto variantu jsem vyzkoušela a výsledek byl také vynikající. Těžko rozhodnout, které pagáčky byly lepší.
Suroviny:
250 g hladké mouky
180 g másla
180 g brynzy
1 žloutek
1 lžička kypřícího prášku
sůl
1 bílek na potření
kmín nebo mák na posypání
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Potom ho rozválíme na plát o síle 1 cm a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech. Potřeme je bílkem a posypeme kmínem nebo mákem.
V rozehřáté troubě pečeme do zlatova.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.