Bude v Dobřanech olympijská střelnice, nebo nebude? Vše se uvidí až po hlukových zkouškách

28. leden 2020 14:35

Vedení města Dobřany si střelnici přeje. Stejně tak i Český olympijský výbor a oficiálně už také Plzeňský kraj, který se dnes připojil k memorandu o podpoře. Některým místním lidem se ale tahle myšlenka nezamlouvá.

Proti stavbě olympijské střelnice vznikla dokonce petice. Tu přibližně dva týdny podepisují dobřanští, například v jednom z obchodů přímo na náměstí. Zatím se pod petici podepsalo zhruba 50 lidí. Současné vedení Dobřan se o petici dozvědělo vlastně náhodou. Starosta Martin Sobotka sice s jejím textem nesouhlasí, ale na druhou stranu je podle něj dobře, že se lidé o střelnici zajímají a chtějí diskutovat.

„Nepravd a nesmyslů typu, že zbraň se dá v pohodě koupit na internetu, je tam spousta. Jsou tam i velice úsměvné věci jako že broky otráví studny, přitom ve stejných geologických podmínkách je tam dnes skládka. Je ale dobře, že si někdo dal práci a tu sbírku obav dal na papír. My teď víme, čemu můžeme čelit a můžeme trpělivě vysvětlovat,“ řekl Martin Sobotka.

Zatímco lidé v Dobřanech podepisují petici proti střelnici, na plzeňském hejtmanství se naopak podepsalo memorandum o její podpoře. K podpisům města Dobřan a Českého olympijského výboru se připojil také Plzeňský kraj.

Memorandum zatím nikoho k ničemu nezavazuje

Náměstek Ivo Grüner už ale tuší, jak by právě kraj mohl pomoci: „Máme standardně dotační tituly v rámci sportovišť, kde se bavíme v řádech desítek milionů korun. Na jeden projekt jsou tam až tři miliony. Takže si umím představit, že tento dotační titul Plzeňského kraje by na tento projekt mohl být využit, protože je to opravdu významná investice.“

Jako významnou vnímá stavbu olympijské střelnice také Český olympijský výbor. Jeho předseda Jiří Kejval považuje lokalitu Vysoká u Dobřan za unikátní. Vzhledem k jejímu širšímu využití i policií, armádou, hobby střelci nebo myslivci, je navíc možné její provoz trvale udržet.

„Myslíme si, že je to správný projekt, že dává opravdu smysl. Do budoucna bychom chtěli tuto myšlenku podporovat především u nově zřízené Národní sportovní agentury, aby se to dostalo i do nějakého národního investičního plánu sportovních staveb a podobně. Čeká nás ale ještě dlouhá cesta. Samozřejmě je důležité, aby se komunikovalo s lidmi, kteří v okolí žijí a tento prostor používají tak, aby to bylo pro jejich život optimální. Dnes jsou moderní střelnice schopné svůj provoz dokonale odhlučnit, protože ten hluk je asi největší problém,“ uvedl Jiří Kejval.

První etapu budou tvořit ochranné valy. S jejich stavbou se začne pravděpodobně letos v dubnu. A když neprojdou hlukové zkoušky nebo třeba biologické hodnocení, může to právě valy skončit. Náhradním řešením pak může být třeba golfové hřiště.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související