Buďte zdraví a něco pro to dělejte. Nezapomínejte na preventivní prohlídky

10. září 2020

Ani obavy z nákazy koronavirem nesmí být důvodem k zanedbávání preventivních prohlídek. V lékařské poradně to zdůrazňuje MUDr. Daniela Fránová ze Zdravotního ústavu.

Dožít se pokročilého stáří a zároveň si zachovat dobrou kvalitu života? Podle lékařky Daniely Fránové je to možné. Za předpokladu, že se o své zdraví začneme starat včas. Mj. to znamená důsledně využívat možnosti bezplatných preventivních prohlídek.

Součástí lékařské péče v Česku je systém preventivních prohlídek určených dětem i dospělým.

Od raného věku chodíme k pediatrovi a k zubaři, dívky od 15 let ke gynekologovi. Dospělí mají nárok na preventivní prohlídku vždy po 2 letech u praktického lékaře, 1x ročně u stomatologa a ženy 1x ročně u gynekologa. Horní věková hranice pro tyto prohlídky není stanovena.

Lidé ohrožení komplikacemi chronických nemocí jsou navíc zváni na tzv. dispenzární prohlídky k odbornému lékaři, např. s cukrovkou k diabetologovi, s poruchami štítné žlázy k endokrinologovi.

Velký význam mají také preventivní screeningová vyšetření s cílem včas zachytit onemocnění, jako jsou rakovina prsu, děložního čípku nebo tlustého střeva.


 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio