Bulácí, karak se patří! Poslechněte si nejlepší poudačky v podání lidových vypravěčů z Chodska

25. leden 2023

Chodsko – to není jen krásná krajina, dudácká muzika nebo kroje. To je také rázovitá řeč, chodský dialekt, takzvaná bulačina. A když si Chodové mezi sebou začnou vyprávět, je to radost poslouchat! Dodnes můžeme na Chodsku narazit na vynikající vypravěče.

Chodský slovník Jindřicha Jindřicha „poudačky“ charakterizuje jako „povídačky, lidové vyprávění“. V Postřekově v nich vyniká Antonín Kuželka (neboli strejček Kubijáčkouc), krásně umí vyprávět také Anna Vrbová (teta Houlíkouc), naše rozhlasové mikrofony v minulosti zachytily i vyprávění Václava Kreuze – všichni bývalí dlouholetí členové Národopisného souboru Postřekov.

Čtěte také

V Domažlicích k vyhlášeným vypravěčům, které každé publikum nadšeně přijímá, patří legendární dudák a zakladatel Konrádyho dudácké muziky Antonín Konrády nebo dudák Josef Kuneš. Poslechněte si nahrávky jejich svérázných vyprávění doplněné pěknou dudáckou muzikou!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.