Bývalý sklad sovětské jaderné munice v Brdech u Míšova mění majitele

Nadace Železná Opona, která v bývalém skladu sovětské jaderné munice nedaleko Míšova provozovala od roku 2012 atomové muzeum, odkoupila podzemní objekt od státu.

Atom muzeum Nadace Železná Opona

Již devátým rokem provozuje Nadace Železná Opona v podzemním bunkru Atom muzeum  zaměřené na válečné i mírové využití jaderné energie. O převod nebo odkoupení železobetonového objektu ze 60. let měla nadace zájem řadu let, teď se se státem dohodla na podmínkách.

„Jednání trvalo od roku 2012, kdy sem poprvé přijel tehdejší ministr Alexandr Vondra. Rozhodlo se, že pro armádu to význam nemá, a že není lepší nápad než udělat zde muzeum,“ popsal situaci zakladatel Nadace Železná Opona Václav Vítovec.

Nadace za sklady zaplatila přes 2 miliony korun

Jednání poté trvala dalších 8 let, za kterých se nahromadily desítky centimetrů listů. Před několika lety převzal bývalé sklady munice Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nadace dál usilovala o bezúplatný převod. Za sklady ale nakonec zaplatila přes dva miliony korun.

Přímý prodej těchto nemovitostí není běžnou praxí, přesto se pro něj stát rozhodl. „Navrhli jsme Nadaci Železná Opona přímý prodej těchto nemovitostí, a to zejména s ohledem na přínos a prospěšnost, jehož hlavním posláním je studium a připomínání období studené války,“ vysvětlila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Nadace nyní bude moci muzeum nadále rozvíjet a pokračovat ve svých úspěšných projektech. Za dvěma šestitunovými dveřmi se nachází v muzeu mnoho fotografií, malých i velkých exponátů. „Dokumentace je zobrazení od začátku vývoje jaderných zbraní a končí to jediným smysluplným využitím jaderné energie, a to je mírové využití,“ doplnil Václav Vítovec.

Nyní se plánuje v muzeu vybudovat návštěvnické centrum a ukázka mírového využití jaderné energie. Kvůli pandemii a vládním opatřením je nyní muzeum uzavřené. Za normálních okolností je přístupné každou sobotu od 13 hodin.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio