Čaj z afrikánů vám pomůže zklidnit rozbouřený žaludek po bujarých oslavách

15. červenec 2023

Obecně afrikán neboli aksamitník platí za bylinku proti nevolnosti od žaludku. Jak vyzdvihuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, odvar z kořene této rostliny má silný projímavý účinek.

Oblíbená letnička afrikán je rostlina, která se u nás pěstuje už po generace. Svým aroma odpuzuje některé druhy škodlivého hmyzu, molice, mšice, háďátka a další. „Aksamitník se dá použít i jako jedlá rostlina, jeho květy mají chuť podobnou anýzu,“ láká k ochutnání afrikánu bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Víte, že tato květina dokáže zvýraznit barvu žloutků, pokud ji přidáte do krmiva slepicím?

Nejen afrikány, ale také brutnáky, hrachory, denivky, měsíčky, chrpy nebo hvozdíky mají jedlé květy. Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin, je využívá na zdobení pokrmů. Tipnete si, kterými přizdobuje bulharský tarator, aby ještě více vynikla jeho chuť?

V horkém létě, jaké právě panuje, vyhledáváme osvěžující chutě. Podle šéfkuchaře Martina Havlíka se můžeme nechat inspirovat kulinářskými tradicemi zemí, kde horko dobře znají, což je Středomoří nebo arabské státy. Která konkrétní jídla učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná doporučuje? A proč bychom ani v létě neměli vynechávat teplé polévky?

Jak stihnout všechno, co stihnout potřebujeme? Průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská radí ujasnit si, co skutečně stihnout chceme a zda pocit, že nestíháme, jen nepřebíráme od okolí. Ve snaze zvládnout náročnější úkoly je jednodušší postupovat po menších dílčích krocích. Důležité je také rozdělení práce mezi jednotlivé členy domácnosti nebo i jiného kolektivu.

Zveme např. na Sokolovský food festival 22. 7., na výstavu denivek 22. a 23. 7. v Nepomuku a na velkou letní výstavu hraček éry socialismu Retrohrátky do 3. 9. na Staré radnici v Ostrově.

Mnoho odrůd zejména velkokvětých denivek a mečíků budete moci obdivovat o posledním červencovém víkendu, 29. a 30. 7., v Nýrsku. V tamní moštárně je bude vystavovat pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák. Ten denivky a mečíky pěstuje zásadně pohromadě, hned vedle sebe. Důvod? Třásněnky.

Pečárka opásaná patří mezi urbanizované druhy hub. Jak vysvětluje mykolog Zdeněk Hájek, znamená to, že roste v místech, která svou činností ovlivnil člověk. Čím se jedlá pečárka opásaná vyznačuje a hrozí její záměna s nějakou nejedlou houbou?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio