Cejch nad vesnicí

28. duben 2011
Publicistika

Obec Tatrovice na Sokolovsku slouží jako příklad, jakým bezpochyby být nechtěla. Její obyvatelé nemají ani půl roku po komunálních volbách jistotu, že výsledky hlasování nebyly zmanipulované. Situaci se v příspěvku Cejch nad vesnicí věnuje Lubomír Stejskal.

V Tatrovicích evidovali loni v říjnu 127 voličů. K urnám jich přišlo 113. Volební účast byla příkladně vysoká: 89 procent. Tady ale uspokojení místních i pozorovatelů lokálního politického dění končí. Ochotu drtivé většiny obyvatel vesnice vážit cestu k volebním urnám zastínilo podezření, že ne všechno kolem hlasování bylo v pořádku. Námitku vznesli ti, kdo byli úspěšní méně než čekali. Jmenovitě Sdružení nezávislých kandidátů. V sedmičlenném zastupitelstvu získalo dva mandáty, zatímco občanští demokraté čtyři. Včetně postu starosty a místostarosty. Zbývající křeslo připadlo hnutí Za dobré vztahy v obci.


Ty jsou ovšem od voleb značně napjaté, neboť Sdružení nezávislých kandidátů podalo trestní oznámení kvůli manipulaci s volebními lístky. Podezření opírá o vlastní povolební průzkum. Iniciátoři akce uvádějí, že v jeho rámci 74 občanů ze 113 podepsalo čestné prohlášení, že vítěznou ODS nevolili. Z toho usoudili, že volby byly dodatečně upravené ve prospěch občanských demokratů. K podobnému závěru došla i policie. Minulý týden zveřejnila první výsledky vyšetřování. Podle její krajské mluvčí Andrey Pomichalové bylo manipulováno se dvěma desítkami volebních lístků. Viníka se ovšem zjistit nepodařilo, proto je vyšetřování vedeno proti neznámému pochateli. Mluvčí bez bližšího upřesnění uvedla, že konečný počet lístků ve volebních urnách se neshoduje s počtem voličů.

volby


Podíváme-li se však na zápis na oficiálních stránkách Českého statistického úřadu, dočteme se, že vydáno i odevzdáno bylo shodně 113 obálek. Zřejmě také proto si je nynější starosta Luděk Němec jist, že k žádným nesrovnalostem nedošlo. A že policie takříkajíc šlápla vedle. V tomto postoji má podporu svého bývalého kolegy Josefa Homolky, který byl členem volební komise. Také on ujišťuje, že k manipulaci s lístky nedošlo a lakonicky dodává: „Policie nemůže žádného pachatele najít, protože žádný nebyl.“ Je-li tomu tak a určit konkrétní osobu se nepodaří, bude případ odložen. S tím se ale nehodlá smířit Sdružení nezávislých kandidátů a zvažuje, že se obrátí k Ústavnímu soudu. Pokud tak učiní a uspěje, čekají Tatrovice nové volby. V opačném případě půjdou lidé hlasovat až v roce 2014. Cejch nad vesnicí mající podobu podezření, že loňské volby byly zfalšovány, viset ovšem zůstane. Bez ohledu na skutečný stav věcí.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio