Celoroční pneumatiky vs. zimní. Věčné téma

24. listopad 2023

Od 1. listopadu by měli mít řidiči na automobilech v místech, kde je souvislá vrstva sněhu, námraza nebo náledí zimní pneumatiky. Vyhláška dovoluje i univerzální – celoroční. 

Vyplatí se jezdit na celoročních pneumatikách nebo je lepší přezouvat na zimní? Mít dvě sady pneumatik na discích? Nebo přezouvat jenom pneumatiky a mít jedny disky. O tom si povídáme s Janem Drncem z plzeňského pneuservisu.

Nová kamna a krby emisní třídy 5. a 6. potřebují kvalitní komín, případně jeho úpravy. Co se může stát, když komín neprohlédne nebo neupraví kominík? Další peníze na opravu, byť nového komína, vás může stát nedodržení technologie jeho stavby, kterou dal do podmínek výrobce. Mluví o tom Dana Malinovská, revizní technik a kominík z Plzně - Doudlevec.

Na zateplení domu, výměnu oken a dveří, ekologické vytápění např. pomocí tepelného čerpadla, fotovoltaiku a další snížení energetické náročnosti můžete díky dotačním programům Nová zelená úsporám a Oprav dům po babičce získat až jeden milion korun. Sociálně slabší rodiny až 150 tisíc korun v programu Nová zelená úsporám Light. Je o ně zájem? Nepodvádí se při provádění prací? Víc o tom Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Jak zazimovat muškáty a další letní květiny radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio