Černou paní prý dodnes potkáte v ulicích noční Plzně

31. květen 2021
Poklady minulosti

Víte, kdo byla Černá paní a jak je spojena s historií Plzně? Tuto postavu, ale i mnohé další, si můžete prohlédnout v Muzeu strašidel, pokud tedy máte pro strach uděláno.

Bílá paní stojí hned vedle Černé paní

„Černá paní, to není jen náš exponát, ona v noci ožívá a chodí ulicemi,“ tvrdí provozovatel plzeňského Muzea strašidel Zdeněk Zajíček. Pověst o Černé paní je spjata s morovou ranou. „Černá paní věnovala svoji kouzelnou růži řezníku Adamovi pro jeho ženu Kordulku. Ta se po tom, co si přičichla k růži, zbavila moru. Proto také do Plzně přišel císař Rudolf II., který zde následně po deset měsíců vládl celé své říši,“ vypráví Zajíček.

Na náměstí sídlili hvězdopravci

„Příběh se vztahuje přímo k domu na náměstí Republiky, kde se teď nacházíme a kde se nachází Muzeum strašidel. Býval to vždycky dům pohostinský a v době rudolfinské zde žili alchymisté a hvězdopravci, a ti právě Adamovi poradili, jak se k Černé paní a následně k pokladu tady v podzemí dostane,“ pokračuje principál plzeňských strašidel.

„Adam musel ošálit Ohnivého psa, který se dodnes pohybuje v Guldenerově ulici,“ rozvádí pověst Zajíček. „Musel vstoupit do studny, která je hlídaná fousatým vodnickým běsem a jeho manželkou, i ty musel oklamat. Potom byl nucen skočit studnou do dalšího plzeňského podzemí. Nenechal se ale zmást a nic z tamního pokladu si nevzal. Toužil jen po jednom, a to ochránit svou ženu. Proto mu Černá paní pomohla,“ uzavírá Zdeněk Zajíček.

Figurínu zpodobňující Černou paní v černých šatech s perlami a závojem si můžete prohlédnout v Muzeu strašidel, stejně tak, jako Ohnivého psa a další běsy. Podle principála plzeňských strašidel je ale klidně možné, že tyto postavy potkáte v ulicích noční Plzně.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio