Červené zelí lahůdkové

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí
  • 2 oloupaná jablka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka kmínu
  • 5 lžic vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3 jalovčinky
  • sůl

Postup:

Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké. Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme.

Podáváme zejména k drůbeži, vepřové pečeni, klobásám, zvěřině apod.

Celková doba přípravy cca 1 hodinu.