Cesnáčky
Cesnáčky jsou jako stvořené na rodinné pikniky, přímo dělané do dětských rukou. Tímto pečivem nepohrdnou ani trampové, zajisté bude chutnat i návštěvám k vínu, pivu, čaji nebo jen tak k „zakousnutí“. Recept pochází ze středního Slovenska.
Suroviny na těsto:
600 g polohrubé mouky
100 ml oleje
400 ml mléka
42 g droždí
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
Suroviny na posypání:
50 g eidamu
Suroviny na náplň:
250 g rostlinného tuku
1 velká palička česneku
1 lžička soli
150 g eidamu
Postup:
Z malého množství mouky, vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, olej, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme jej nádivkou a zatočíme do závinu, který nakrájíme na 2 cm široké díly a posypeme nastrouhaným eidamem.
Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Postup přípravy náplně:
Tuk utřeme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
Příprava jídla podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka