Cesnáčky

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Cesnáčky jsou jako stvořené na rodinné pikniky, přímo dělané do dětských rukou. Tímto pečivem nepohrdnou ani trampové, zajisté bude chutnat i návštěvám k vínu, pivu, čaji nebo jen tak k „zakousnutí“. Recept pochází ze středního Slovenska.

Suroviny na těsto:

600 g polohrubé mouky

100 ml oleje

400 ml mléka

42 g droždí

2 lžičky soli

2 lžičky cukru

Suroviny na posypání:

50 g eidamu

Suroviny na náplň:

250 g rostlinného tuku

1 velká palička česneku

1 lžička soli

150 g eidamu

Postup:

Z malého množství mouky, vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, olej, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme jej nádivkou a zatočíme do závinu, který nakrájíme na 2 cm široké díly a posypeme nastrouhaným eidamem.

Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Postup přípravy náplně:

Tuk utřeme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.

Příprava jídla podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2,5 hodiny.