Cestovatel Josef Chalupný: Odjíždět od sedmiletého syna je těžké

7. září 2018

Všechno to začalo těsně po sametové revoluci několikaměsíční cestou po Spojených státech amerických. A od té doby Josef Chalupný z Horažďovic každou zimu odjíždí za dobrodružstvím do světa. Posledních pár let si oblíbil cestování na nafukovacím kajaku, který si s sebou vozí v batohu.

Jako první Čech měl horečku dengue, přivezl si malárii a ve Vietnamu byl ve vězení. Přesto už zase spřádá plány na další dobrodružnou výpravu, i když je to stále těžší, vzhledem k tomu, že na něj doma pokaždé čeká malý syn. V rozhovoru je řeč i o kurzech přežití nebo ochotnickém divadle. Moderuje Iva Kokešová.

autor: iko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.