Chala

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
42 g droždí
3 žloutky
500 ml teplé vody
100 ml rostlinného oleje
sůl
vejce na potření
mák na posypání

Postup:

Z droždí, několika lžic teplé vody a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, žloutky, olej a zbylou vodu. Vypracujeme pružné, ale pevné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy. Povrch poprášíme moukou a přikryjeme ubrouskem. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout.

Zkynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý díl rozdělíme na 8 dílů a klasickou chalu pleteme jako vánočku. Nejprve upleteme základ ze čtyř pramenů, na něj položíme pletenec ze tří pramenů a poslední díl rozdělíme na dvě části, spleteme je a ozdobíme jimi vršek chaly. Stejným způsobem upleteme druhou chalu. Na šábesovém stole musí být totiž chaly dvě. Jedna na pátek, druhá na sobotu.

Chaly přendáme na plechy a necháme je ještě chvíli kynout. Než je dáme péct, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě pečeme prudčeji 15 minut, potom příkon zmírníme a dopékáme asi 35 minut. Červená-li chala příliš rychle, přikryjeme ji pečícím papírem.

Celková doba přípravy cca 3 hodiny