Chmelíčky šparglíčky

Chmelové výhonky, chmelíčky, se uplatní ve všech receptech, kde je chřest – v polévkách, omeletách, studených salátech...

Suroviny pro 4 osoby:
200–300 g výhonků chmele otáčivého
sůl
mletý pepř
4 plátky dušené šunky
10 malých brambor
1 lžíce másla
1 lžíce sušeného modřínového jehličí

Suroviny na omáčku:
2 šalotky
200 ml bílého vína
50 ml vinného octa
2 žloutky
125 g přepuštěného másla
hrst bršlice kozí nohy

Postup:

Chmelové výhonky sbíráme rukou, bez použití nůžek (tak bude zelenina rovnou připravená a tuhé, dřevnaté části zůstanou v přírodě, aby znovu obrazily).

Výhonky omyjeme, spaříme v osolené vodě a prudce ochladíme ve studené lázni. Nemusí se vařit, dají se chroupat i syrové. Naaranžujeme je na talíř omotané plátkem šunky.

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Kvalitní brambůrky stačí jen lehce pokapat rozpuštěným máslem. Staré brambory podle velikosti nakrájíme a lehce orestujeme na másle na pánvi.

Hotové brambory poprášíme na hrubší prášek nadrceným sušeným modřínovým jehličím.

Šalotky na omáčku očistíme a nakrájíme na drobno. V kastrůlku přivedeme k varu víno a ocet, přidáme šalotku. Vaříme odkryté, dokud nedostaneme objem asi 3 polévkových lžic. Scedíme.

Se získanou vinno-octovou redukcí vyšleháme v teplé vodní lázni žloutky do hladké pěny. Odstavíme z ohně a za stálého míchání po částech přidáváme přepuštěné máslo.

Do hotové omáčky přihodíme na velmi jemno nasekanou bršlici kozí nohu. Nakonec ji osolíme a opepříme.

Ještě teplou omáčkou zalijeme připravené chmelíčky a okamžitě podáváme.

autor: Jana Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.