Chodskou roubenku vyměnila za italské koncertní sály

19. listopad 2014

Jako malá chtěla být služkou podle své oblíbené pohádkové postavy. Pak se jí ale do rukou dostala deska s Rusalkou v podání Gabriely Beňačkové a bylo rozhodnuto. Gramofon zabavila do pokojíčku a v 9 letech Veronika Králová přezpívávala Rusalku od začátku do konce několikrát denně – a zpívat už nepřestala. Jen rodnou roubenku v Klenčí pod Čerchovem vyměnila za italské Bergamo, které se stalo jejím druhým domovem.

V Itálii Veronika Králová žije 8 let. Vzala to pěkně přes kus Evropy – po ukončení studií odjela v 18 letech z České republiky do Holandska, pak nějaký čas pobývala ve Francii a nakonec zamířila do Itálie, do Milána a brzy na to do Bergama, kde momentálně žije.

Dnes na své italské začátky, kdy se dorozumívala rukama nohama, s úsměvem vzpomíná. S italštinou i italskou mentalitou se nakonec skamarádila a italskou kuchyni – třeba pravé domácí těstoviny už bez problémů ovládá jako rodilá Italka. Jen si při jejich výrobě nezpívá. Při domácích pracích si totiž ordinuje hlasový klid.

Plzeňské pivo? Až po koncertu

Veronika Králová v kostele v Klenčí pod Čerchovem

Hlas je „nástroj“, který Veronika Králová používá při své práci. Věnuje se opernímu zpěvu, momentálně u ní prim vede barokní žánr. Přehnanou starostlivost o hlasivky ale nečekejte – Veronika si klidně bez výčitek pochutná na italské zmrzlině. Co se zdraví týká, snaží se pracovat hlavně na prevenci, aby tělo i hlasivky byly odolnější vůči okolním vlivům. Vydanou energii pak po vydařeném koncertu občas ráda doplní plzeňským pivem. A obavy o linii kvůli koncertním šatům? Vůbec žádné. „Žijeme jenom jednou“, směje se Veronika, „odpírání už je na světě beztak dost“.

Koncerty (nejen) pro klenečskou babičku

Do rodného Klenčí pod Čerchovem se Veronika pravidelně vrací. I do zdejšího kostela, kde lidé obdivují její krásný soprán. Kdo ví, zda někdo z posluchačů tuší, že první koncert v klenečském kostele uspořádala Veronika vlastně na přání své babičky. Ta má pochopitelně na koncertech stále své čestné místo.

V letošním roce Veronika Králová vystoupila i jako host jednoho z pořadů Chodských slavností v Domažlicích a byla to vlastně její domažlická „folklorní“ premiéra. Hlavní doménou pro ni totiž zůstávají prostředí krásných koncertních sálů, divadel, kostelů i barokních festivalů, které zdobí svým jasným sopránem.

Kde a jak pořizuje nádherné šaty pro své koncerty? Jak dlouho se před každým koncertem rozezpívává? A co ji pojí s vedoucím mužského sboru Haltravan Janem Holoubkem, který ji do studia doprovázel? I na to se Michaela Vondráčková Veroniky Králové zeptala – poslechněte si!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.