Chystáte se v srpnu vysazovat jahodník? Na záhon po jahodníku ho nesázejte

30. červenec 2022

Jahodový záhon dobře poslouží 3 až 4 sezóny. Potom jahodník zlikvidujte a novým osaďte jiný záhon. Na původním místě hrozí napadení chorobami a plísněmi, které by vás připravily o chutné plody.

Na jahodník, se kterým počítáte ještě pro další sezónu, nastupte po sklizni s nůžkami nebo srpem a s hnojivem. „Odplozený jahodník nakrátko seřízneme. Základy mladých listů ponecháme, ale všechny starší listy odstřihneme asi 5 cm nad srdíčkem. Stejně tak zlikvidujeme odnože, aby se matečná rostlina příliš nevysilovala,“ radí zahradník Jan Kraus. Čím potom jahodník pohnojit? A můžete odstřižené odnože použít jako sazenice?

Vrbovka malokvětá je známá jako bylinka na problémy s prostatou. Nenápadná rostlina se přimíchává i do detoxikačních čajů. Nepřehlédnutelná je její příbuzná vrbovka úzkolistá, která se vyznačuje sytě růžovými květy a dorůstá do výšky až 1,5 m. „Má také příznivý vliv na prostatu a ledviny. Kromě toho odstraňuje pocity úzkosti, stresu, a měla by dobře fungovat i na bolesti hlavy způsobené psychickými problémy,“ popisuje účinky vrbovky úzkolisté bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Vlastní bylinkové oleje na ochucení salátů a dalších jídel si vyrábí Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Proč do nich dává výhradně sušené bylinky? Od Jany Vlkové dále přinášíme tip na ledové kostky s jedlými kvítky a recept na Profiterolky s fenyklovým květem.

Zveme např. na Sokolovské slavnosti vína 6. 8. na nádvoří zámku v Sokolově, na výstavu denivek a gladiol 6. a 7. 8. v Nepomuku, na 45. letní výstavu květin 12. až 14. 8. ve Staňkově a na výstavu obrazů a artefaktů s využitím textilních materiálů do konce srpna v klášteře Teplá.

180 let Prazdroje připomíná výstava v Pivovarském muzeu v Plzni. Vznikala několik měsíců a výsledek stojí za vidění. Anna Peřinová, vedoucí oddělení historických sbírek plzeňského pivovaru, vyjmenovává několik mezníků z dějin Prazdroje a představuje nejzajímavější exponáty. Výstava potrvá do 24. února příštího roku.

Černoušek pestrý je asi nejčastěji se vyskytující houbou rodu černoušek. Přesto na tuto polopodzemku natrefíte málokdy. Roste v parcích a lesích, spíš v teplejších oblastech. O letošním nálezu v Plzni mluví mykolog Zdeněk Hájek. Jak černoušek pestrý vypadá? A které houby jsou mu podobné?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio