Církev má snahu zachránit zdevastované pomátky

V plzeňské diecézi, která zahrnuje území Plzeňského a Karlovarského kraje, je asi 500 kostelů a kaplí. Zhruba dvě třetiny, zejména v pohraničí na území bývalých Sudet, jsou ale v havarijním stavu nebo se mu blíží a potřebují zachránit. Církev nemá dost peněz na to, aby je mohla opravit, ačkoliv na rekonstrukce objektů ročně věnuje 20 až 30 milionů korun. Zapotřebí by bylo alespoň 100 milionů. Proto chystá jednání s představiteli obou krajů, obcí i památkáři, aby společně hledali řešení. Schůzka se uskuteční 28. června v Chodové Plané na Tachovsku.

Mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková upozornila, že kostely nelze chápat jen jako církevní stavby, ale i jako kulturní dědictví po předcích. Leckdy jde o dominanty měst a obcí, které mají být jejich vizitkou.

Kostel

Nejzničenější kostely jsou například v Boněnově, Otíně, Lestkově a Chodové Plané na Tachovsku. Některé objekty v regionu měly to štěstí, že je opravili rodáci, některé kostely postupně dávají dohromady různá sdružení a spolky, někde se podařilo získat sponzory. Takovou perlou je například Loreta ve Starém Hrozňatově na Chebsku nebo kostel v Nicově u Plánice na Klatovsku. Ale, jak dodala mluvčí, je to stále jen kapka v moři.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio