Čistou vodu a novou pláž mají ve Starém Klíčově

1. srpen 2007

Nová terasovitá pláž pokrytá 150 tunami bílého písku vznikla u přírodního koupaliště zatopeného lomu ve Starém Klíčově na Domažlicku. Při jejím budování bylo přemístěno přes 30.000 metrů krychlových zeminy. Terasy se nacházejí v různých úrovních, nejvyšší je ve 13 metrech. Náklady na pláž, jež navýšila kapacitu lomu na trojnásobek, se pohybují ve statisících.

Kromě nové písečné pláže nabízí oficiální koupaliště i ležení na trávě a klasické zázemí - toalety, občerstvení. O víkendech se tu konají koncerty. Provozovatelé areálu, který patří obci - potápěčský klub Marine Domažlice - od letošního roku zavedli vstupné ve výši deset Kč pro děti a 20 Kč pro dospělé. Starousedlíci mají vstup zdarma.

Zdeněk Zrůst z potápěčského klubu podotkl, že díky kompresoru, kterým se provzdušňuje podvodní kabina, je voda pořád čistá, průzračná s viditelností do hloubky šest až sedm metrů.

Podvodní kabina v zatopeném lomu slouží potápěčům k tréninkovým účelům a podle Zrůsta je největší podvodní kabinou v Čechách. Kompresor, který do ní v pravidelných intervalech žene vzduch, umožňuje uvnitř válce volné dýchání bez přístroje. Z oken kesonu je možné pozorovat podvodní život - například stovky malých sladkovodních medúzek, které zde žijí a jsou považovány za místní raritu. Kromě medúz plavou v lomu tolstolobici, amuři, kapři, doma jsou tu škeble rybniční i dva druhy raků.

Logo

Ještě letos chtějí provozovatelé zrenovovat druhý keson, který dříve sloužil vojákům a do lomu ho přivezli z lomu Hříměždice u Příbrami. Válec s komorou dva krát dva a půl metru s tubusem zakončeným horním vlezem umístí do hloubky tři metry. Zajímavostí je, že do něj mohou zájemci o pozorování podvodního světa vkročit suchou nohou. Otvor vlezu bude vyveden nad hladinu.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio