Co s vánoční hvězdou během roku?

Poinsettia, pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), vánoční hvězda, vánoční růže – to všechno jsou různé názvy pro rostlinu pocházející z Mexika, kterou si obvykle pořizujeme na Vánoce, aby nám zkrášlila domov.

Vánoční hvězda je choulostivá

Mnozí pak nemáme to srdce květinu vyhodit a pokoušíme se o její pěstování. Také se vám stalo, že bez úspěchu? Vánoční hvězda je hodně náhlá – nesnáší přímé slunce, průvan ani přílišnou zálivku. Jak se tedy o ni starat, aby nám vydržela a o dalších Vánocích zase kvetla?

Vegetační klid

Koncem ledna nebo v únoru vánoční hvězda začne opadávat – nebojte se o ni, odkvetlá rostlina se dostává do období vegetačního klidu. Přeneseme ji do chladnější místnosti a budeme jen lehce zalévat. Rozhodně ji nenecháváme na jižním okně, protože od února už slunce přibývá na síle.


Rady, nápady i zajímavé tipy a informace související se zájmovou činností a koníčky si můžete poslechnout každý pátek od 18 do 19 hodin v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň.

Audio archiv tohoto pořadu najdete zde.

Péče o vánoční hvězdu

V předjaří vánoční hvězdu seřízneme (rostlinu střední velikosti asi o 10 cm) a přesadíme. Zejména růži koupenou loni v prosinci je dobré přesadit, jedná se o rychlenou květinu a tomu bylo přizpůsobeno i složení substrátu. My ji dáme do substrátu pro pokojové rostliny obohaceného o rašelinu. Začneme více zalévat a hnojíme hnojivem opět pro pokojové rostliny. Pokud máte možnost zalévat dešťovou vodou, bude vám vánoční hvězda vděčná, v opačném případě alespoň používáme vlažnou odstátou vodu z kohoutku.

Poslouchejte také: Hobby magazín speciál Soni Vaicenbacherové

Množení řízkováním

Vánoční hvězdu si můžeme na jaře i namnožit a to řízkováním. Nařežeme si vrcholové řízky – pozor při tom na bílé mléko, které rostlina pouští, je jedovaté a mohlo by nám i popálit pokožku, výtok zastavíme namočením na 20 min. do teplejší vody (asi 60°C). Pak řízky zasadíme do směsi rašeliny a písku, přikryjeme fólií a substrát udržujeme vlhký. Důležitý je přístup světla, ale nesmí to být přímé slunce. Když řízky pustí kořínky, přesadíme je do substrátu pro pokojové rostliny s rašelinou.

Letnění

Koncem května vánoční hvězdu můžeme přesunout na zahradu nebo balkón. Opět platí, že nesmí být v průvanu ani na přímém slunci a nesmíme ji přelít. Jestliže dodržíme tyto podmínky, letnění naší vánoční růži velmi prospěje. V září ji vrátíme zpátky do bytu.

Podzimní zakrývání pro podporu kvetení

Abychom potom dosáhli kvetení na Vánoce, musíme rostlinu od poloviny října každý den zakrývat a to od 16 hodin do rána. V době zakrytí se k vánoční hvězdě nesmí dostat světlo – představte si, že jí vadí i slabé pouliční, které nám svítí do pokoje. Obrňte se trpělivostí: květinu odpoledne zakrývat a ráno odkrývat je třeba nejméně měsíc, raději měsíc a půl. Kdybychom to nedělali, kvetla by nám až na konci ledna a listeny kolem květu, které jsou nejvíce dekorativní, by byly jen malé a málo barevné. Vánoční hvězda je totiž krátkodenní rostlina.

Nákup vánoční hvězdy

Nepovedlo se vám udržet vánoční růži při životě? Můžete si před Vánocemi koupit novou a zkusit to s jejím pěstováním znovu. Při nákupu si ji necháme pořádně zabalit, v mrazu i do několika vrstev krytí. Nikde se s ní venku nezdržujeme, aby nenachladla, doma by nám hned opadala a nezachránila by ji sebelepší péče. I nově koupená vánoční hvězda uvítá mírnou zálivku 1x za 2 – 3 dny, raději sucho než přelití, a ochranu před průvanem při větrání. Co dál? Přečíst si článek od začátku. Hodně štěstí s pěstováním vánoční hvězdy!

Vánoční hvězda

Poslechněte si celý rozhovor s plzeňskou květinářkou Liběnou Valentovou.

Spustit audio