Čočka po francouzsku s uzeným masem
podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
200 g francouzské čočky (značka Puy)
4-5 kyselých okurek
1 kapie
2 jarní cibulky
400 g uzeného vařeného masa
Suroviny na zálivku:
1 lžíce medu
5 lžic olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
sůl podle chuti
Postup:
Suroviny na zálivku smícháme. Nakrájíme si kyselé okurky na drobné kostičky. Kapie omyjeme, nakrájíme na kostičky. Cibulku očistíme, nakrájíme na drobno. Maso uvaříme.
Čočku dáme na 2 hodiny do hrnce do vody. Slijeme. Na mírném ohni poté dovedeme k varu. (Pozor vodu nesolit!) Vaříme cca 15-20 minut. Hotová čočka nesmí křupat. Po uvaření ji slijeme, zamícháme do ní zálivku, přidáme zeleninu, promícháme.
Podáváme teplé s plátkem uzeného masa. Dá se jíst i studené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.