Čočka po francouzsku s uzeným masem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

200 g francouzské čočky (značka Puy)
4-5 kyselých okurek
1 kapie
2 jarní cibulky
400 g uzeného vařeného masa

Suroviny na zálivku:

1 lžíce medu
5 lžic olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
sůl podle chuti

Postup:

Suroviny na zálivku smícháme. Nakrájíme si kyselé okurky na drobné kostičky. Kapie omyjeme, nakrájíme na kostičky. Cibulku očistíme, nakrájíme na drobno. Maso uvaříme.

Čočku dáme na 2 hodiny do hrnce do vody. Slijeme. Na mírném ohni poté dovedeme k varu. (Pozor vodu nesolit!) Vaříme cca 15-20 minut. Hotová čočka nesmí křupat. Po uvaření ji slijeme, zamícháme do ní zálivku, přidáme zeleninu, promícháme.

Podáváme teplé s plátkem uzeného masa. Dá se jíst i studené.

autor: Ivo Růžička

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.