Čokoládu mlsáme nejen o Vánocích, bývala považována za pokrm bohů

25. prosinec 2023

Kakaové boby sloužily dávným civilizacím jako platidlo, obětina i k různým rituálům, např. lásky a plodnosti. Kakaovník pravý je strom z čeledi slézovitých, latinským názvem Theobroma cacao, v překladu pokrm bohů.

Ze semen kakaovníku pravého, kakaových bobů, se dělá čokoláda. Jak zdůrazňuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, kvalitní čokoláda by měla obsahovat alespoň 70 % pravého kakaa, taková je i přínosem pro naše zdraví. Dokonce můžeme s její pomocí zhubnout. Které léčebné účinky čokoláda má? A jakou hodnotu mívaly kakaové boby jakožto platidlo?

Už v době předkřesťanské zdobili naši předkové své domovy stálezelenými rostlinami coby symbolem věčného života. Podle emeritní etnografky klatovského muzea Ivany Sieberové šlo nejčastěji o větve jehličnanů a zvyk souvisel se zimním slunovratem. Kdy a kde začali vánoční stromečky zdobit křesťané a co na ně původně dávali?

Letos si připomínáme 800. výročí postavení prvních jeslí svatým Františkem z Assisi. Proč si stavění jesliček a později celých betlémů získalo takovou oblibu? A čím jsou specifické české betlémy? Také o tom mluví etnografka Ivana Sieberová.

Víte, že o rozšíření kapra v Evropě se zasloužili staří Římané? Šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech Martin Havlík to ví a stejně tak i to, jak se připravuje kapr na modro a načerno nebo čím nahradit majonézu v bramborovém salátu. Nachystejte si štědrovečerní večeři podle jeho rad.

Anna Tunderová z Hošťky na Tachovsku se ve volných chvílích věnuje tvoření čehokoli z korálků. Umí zhotovit šperky i dekorace, z milimetrových korálků vykouzlí ptáčky, zvířátka, květiny a také vánoční svícny. Právě ty nadchly Martinou Sihelskou, která obdivovala trpělivost paní Anny při titěrné práci.

Vyrábění vánočních ozdob na poslední chvíli může být o Štědrém dni skvělá zábava pro děti. Pomůcky a materiál na kartonový stromek nebo hvězdu oplétané bavlnkou určitě máte doma. Návod jsme dostali od Veroniky Plaché ze Západočeského muzea v Plzni. Podívejte se ve fotogalerii, jak na to.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio