Čtvrteční kulturní echo

23. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

U příležitosti svých šedesátin bude dnes operu Bedřicha Smetany "Tajemství" ve Velkém divadle v Plzni dirigovat František Drs. Libreto k opeře napsala Eliška Krásnohorská. Příběh je zasazen do malého českého městečka pod Bezdězem a úsměvně líčí neschopnost člověka udržet tajemství svěřené pod slibem absolutní mlčenlivosti. Do plzeňského Velkého divadla přijďte na 19. hodinu.

Komedii Antonína Procházky "Kouzlo 4D" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Kouzelník Felix si chce vydobýt zašlou slávu pomocí něčeho nového - mizení v prostoru. Autor své hrdiny nechává projít řadou trapasů a směšných situací, aby si nakonec uvědomili, v čem spočívají jak jejich omyly, tak skutečná cena života. Komedii plnou satiry a inteligentního humoru můžete v Komorním divadle zhlédnout od 19 hodin.

Operní a operetní melodie zazní v pořadu "Jediný květ ti dávám", na který láká Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Vystoupí v něm sopranistka Libuše Myřátská-Moravcová, mezzosopranistka Eliška Weissová, tenorista Josef Brindzák a barytonista René Tuček. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

"Čtyři vraždy stačí, drahoušku!" - známou komedii Miloše Macourka a Oldřicha Lipského nastudoval pod režijním vedením Zuzany Navrátilové sušický Divadelní spolek Schody. Předpremiéra představení je naplánována na 19. hodinu 30. minutu v Kulturním domě Sokolovna v Sušici.

Literárně-hudební kavárnu "Kompotovaný večer" chystá na dnešek v Divadle Dialog v Plzni divadelní soubor JakoHost. Těšit se můžete na čtení z děl českých autorů - například Ivana Krause a Zdeňka Jirotky - a hudební produkci Tremolo Dixielanders z Třemošné. Do plzeňského Dialogu zamiřte na 19. hodinu 30. minutu.

Snímek "Andělský podíl", pod kterým je podepsán britský režisér Ken Loach, dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Mladý nastávající otec rodiny odsouzený za napadení k veřejným pracím v sobě objeví talent na rozpoznávání těch nejjemnějších chutí skotské whisky - a rozhodne se ho využít. Jak to dopadne, zjistíte v 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

Filmový klub Sušice uvádí americko-britskou krimikomedii bratrů Coenových "Big Lebowski". Nejlenivější muž okresu Los Angeles Lebowski, jeho zničený koberec, marnotratný milionář, jeho unesená manželka a milión dolarů, o který stojí nejen únosci, ale především hlavní hrdina se svými kamarády, vás v sušickém kině čekají ve 20 hodin.

"Bez doteku" - celovečerní debut nejmladšího režiséra ve střední Evropě Matěje Chlupáčka dnes nabízí plzeňský Festival Hrákula. Film vypráví příběh dospívající Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace s okolím a stále více se propadá do světa svých představ. Jolanin osud můžete sledovat dnes od 21 hodin 30 minut v Loděnici pod Mikulášským hřbitovem v Plzni.

Na téma "Poutní místo Klášter Teplá" bude dnes v Muzeu církevního umění v Plzni přednášet Luděk Krčmář. Přednáška patří mezi doprovodné akce k výstavě "Poutní místa plzeňské diecéze", kterou v muzeu najdete do 2. června. Zváni jste na 17. hodinu.

"Vzpomínka na krajinu, kterou jsem nikdy neviděl. České umění 1903 - 1943 ze sbírek Národní galerie v Praze." - to je název výstavy, která dnes bude slavnostně zahájena ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Expozice představuje hlavní směry a proudy, které utvářely podobu českého umění prvních čtyř desetiletí 20. století. Soustředí se na osobnosti, jejichž tvorba přesáhla hranice domácího regionu a zapsala se do dějin evropského a v některých případech i světového výtvarného umění. Vernisáž se koná od 17 hodin, výstava v plzeňských Masných krámech potrvá do 18. srpna.

Spustit audio

Více z pořadu