Čtvrteční kulturní echo

30. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Plzeňská filharmonie láká na poslední koncert abonentní řady B. Zazní "Symfonie číslo 4 Es dur Romantická" Antona Brucknera a "Koncert pro trombón a orchestr" Aleše Pavlorka. Na trombón zahraje Lukáš Moťka. Koncert se uskuteční v Měšťanské besedě v Plzni od 19 hodin.

Na "Španělský večer s Carmen" zve Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. V programu dojde k prolnutí tématu z Bizetovy opery "Carmen" s charakteristickým španělským tancem flamenco. Árie z opery uslyšíte v původní podobě a zpívané tradičním způsobem. Dokreslí je španělské písně, prostřídány budou tancem flamenco a hrou na kastaněty. Účinkují pěvkyně Edita Adlerová a běloruská tanečnice flamenca Lolita Lola Karpenko - dnes v 19 hodin 30 minut ve františkolázeňském divadle.

Komedii Williama Shakespeara "Jak se vám líbí" uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Útočiště pronásledovaným poskytne krajina snů - kouzelný Ardenský les. Hra "Jak se vám líbí" je nabídkou jak moudrého pohledu na život, tak hravé jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Teenagery, ale i jejich rodiče a prarodiče by měl oslovit americký muzikál "Footloose aneb Tanec není zločin", který na dnešek naplánovalo Komorní divadlo v Plzni. Příběh, který je o tanci a zároveň přináší výpověď své generace, stvořila do podoby muzikálu trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru včetně řady hostů - dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

"Zámecké divadelní slavnosti" začínají v Plzni-Křimicích. Jako první mají na programu Jiráskovu "Lucernu". Pohádkový příběh statečného mlynáře Libora, jeho schovanky Haničky a zlé vrchnosti utlačující poddané rozehraje v zámeckém parku v Křimicích Divadelní spolek Jezírko v 21 hodin.

"Hodina mezi psem a vlkem" v podání souboru Sofranza vás čeká v Divadle Dialog v Plzni. Hra o sporu prvního francouzského básníka Villona s vlastním svědomím a společností je prvotinou Daniely Fischerové, řeší konflikt člověka takzvaně ochočeného a člověka asociála. Do plzeňského Dialogu zamiřte na 19. hodinu 30. minutu.

Milovníci skupiny Beatles si přijdou na své v Karlovarském městském divadle. Od 19 hodin 30 minut tam vystoupí The Backwards s největšími hity oblíbených "Brouků". Košická kapela se záhy po svém vzniku v roce 1995 rozhodla věnovat hudbě svého velkého vzoru - Beatles. A vyplatilo se - už o 3 roky později a poté znovu v roce 2003 "The Backwards" vyhráli Světový Beatlefest v New Yorku a pokaždé za sebou nechali desítky stejně zaměřených skupin. Dnes večer si je můžete poslechnout v divadle v Karlových Varech.

Projekci snímku "Lore" australské režisérky a scénáristky Cate Shortland na 19. hodinu 30. minutu nachystal Filmový klub Karlovy Vary. Poté, co byli Lořini nacističtí rodiče uvězněni Američany a Sověty, dívka přebírá zodpovědnost za své mladší sourozence a vede je z Bavorska na sever do bezpečí babiččina domu. Na své cestě potkávají židovského uprchlíka. Při odchodu z karlovarského kina Drahomíra se neubráníte úvahám nad podstatou lásky, viny a odpuštění ve válkami zjizveném světě.

Spisovatel a cestovatel Josef Formánek dnes bude hostem v galerii Artamo v Plzni. Autor nejrychleji napsané a vydané knihy na světě přečte ukázky ze své tvorby a poté s ním můžete pobesedovat. Do plzeňské galerie Artamo dorazte na 18. hodinu.

S malířem, restaurátorem a uměleckým řezbářem Jiřím Špinkou se dnes můžete setkat v rámci cyklu Paleta v Západočeské galerii v Plzni. V přednáškovém sále v Pražské 13 budete vítáni v 17 hodin.

Novou výstavu nabízí barokní špejchar Ve Dvoře ve Spáleném Poříčí. V 17 hodin tam má vernisáž expozice prací žáků výtvarného oboru zdejší Základní umělecké školy. Výstava bude ve spálenopoříčském špejcharu k vidění do 20. června.

Spustit audio

Více z pořadu