Čtvrteční kulturní echo

13. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Krajský festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí „Chebské dvorky" se v těchto dnech koná v Chebu. Jako vždy přináší pestrý program sestavený z výstav, divadelních, filmových i hudebních představení a řady tvůrčích dílen. Podrobný program a festivalová mapa jsou k dispozici na internetových stránkách chebskedvorky.galerie4.cz. Festival potrvá do soboty 15. června.

Komedii Williama Shakespeara „Jak se vám líbí" má na programu Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Hra „Jak se vám líbí" je nabídkou jak moudrého pohledu na život, tak hravé jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

„Krvavou svatbu" dnes naposledy v této sezóně uvádí Komorní divadlo v Plzni. Drama španělského autora Federica Garcíi Lorcy se stalo předlohou k autorskému tanečnímu divadlu mladého tvůrčího tandemu – Pešková / Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Plzeňský baletní soubor vypráví Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem - v 19 hodin v Komorním divadle.

Milovníci klasické operety by neměli vynechat představení slavného Straussova „Netopýra" - dnes večer v Karlovarském městském divadle. „Netopýr" patří k drahokamům operetní tvorby a je tak ceněn, že se bez něj neobejde náhrdelník žádného velkého operního domu. Do Karlových Varů ho přiváží plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla v 19 hodin 30 minut.

„Vztahy na úrovni" rozkryjete v Městském divadle v Mariánských Lázních. Komedii Edwarda Taylora ze zákulisí vysoké politiky nastudoval s herci Divadelní společnosti Háta Antonín Procházka. Milostný život mužů sedících na vlivných křeslech v Evropské obchodní komisi vám v mariánskolázeňském divadle odhalí v 19 hodin 30 minut.

S křehkou komedií o lásce „Frankie a Johny" hostuje v Městském divadle v Sokolově pražské Divadlo v Rytířské. Uvěřitelný příběh o tom, jakou práci dá vzájemné sbližování dvou obyčejných lidí, kterým už život přichystal řadu těžkých životních zkoušek, napsal americký dramatik Terence McNally. Hrají Tereza Kostková a Aleš Háma - dnes od 19 hodin v sokolovském divadle.

„Co věděla Klára Kovalová (a musela zemřít) - strhující ultradetektivní fůrie v podání divadelního souboru Rozruch a Studia mladých vás čeká v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni.

Představení „Audience" v hlavní roli s Helen Mirren můžete dnes v živém přenosu zhlédnout v Měšťanské besedě v Plzni. Hra scénáristy Petera Morgana a režiséra Stephena Daldryho přibližuje zlomová setkání královny Alžběty II. s dvanácti britskými premiéry. Slavná Helen Mirren se tak vrací k roli Alžběty II., která jí před sedmi lety vynesla Oskara za nejlepší herecký výkon ve filmu „Královna". Do plzeňské Měšťanské besedy jste zváni na večer od 19:45.

„Renoir" - snímek, který natočil režisér Gilles Bourdos dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Film zachycuje milostné vzplanutí slavného impresionisty na sklonku jeho života. Osloví vás v 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

První letošní „Promenádní koncert" dnes pořádá Městský obvod Plzeň 1 v Centrálním parku na Lochotíně. Uslyšíte muzikálové a filmové melodie v podání třemošenského laskavého orchestru Tremolo, na své si přijdou i milovníci swingu - od 17 hodin v lochotínském Centrálním parku.

Na taneční show „Ve víru tance aneb Básníci v akci" láká Divadlo Klatovy. Účinkují členové místních tanečních skupin a folklorních souborů - od 18 hodin v klatovském divadle.

Jaroslav Vince Pospíšil ode dneška vystavuje své digitálně kolorované kresby a umělecké plakáty v Galerii Bílé nároží v Plzni. Vernisáž je v 18 hodin, výstavu můžete navštívit do 13. července.

Spustit audio

Více z pořadu