Čtvrteční kulturní echo

27. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na operetu "Polská krev" Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. "Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Populární písničky jako "Jste kavalír, to vím" nebo "Blondýnky něžné" si vás opět získají v plzeňském Velkém divadle dnes v 19 hodin.

Tragikomedii "Garderobiér" od současného anglického dramatika Ronalda Harwooda uvádí Komorní divadlo v Plzni. Zasazena je do válečného Londýna, kde se má hrát představení Krále Leara, ale první herec kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. Pravda s iluzí i tragika s humorem se spojí na jevišti plzeňského Komorního divadla v režii Zdeňka Kaloče v 19 hodin, hlavní roli ztvárňuje Antonín Procházka.

"Dostaveníčko s láskou" si dnes můžete dát v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Operetní koncert je tam naplánován na 19. hodinu 30. minutu, zazní Offenbach, Lehár, Kálmán, Strauss a další. Zpívat budou sopranistky Gabriela Jelínková a Eva Štruplová a tenorista Aleš Voráček.

K návštěvě spojené s hudebním zážitkem zve Hruškova meditační zahrada v Plzni. Od 17 hodin tam koncertují Lidová muzika z Chrástu a Fratello banda. Koncertu bude v 16 hodin předcházet mše svatá.

Příznivci pop-rocku, plzeňští patrioti, zamiřte dnes k nám, do Českého rozhlasu Plzeň. Dnes večer tady má koncert pop-rocková kapela Aftersix. Ta je pokračovatelkou původní skupiny Šestka, sází na autorskou tvorbu a ve studiu rádia vašeho kraje vám ji předvede od 19 hodin. Vstup je zdarma.

Vystoupením ostrovské skupiny Tuláci dnes na Starém náměstí v Sokolově pokračuje "Sokolovské kulturní léto“, začátek je v 16 hodin, těšit se můžete na moderní trampskou a country muziku. Na stejném místě a ve stejný čas vás setkání s hudebníky a zpěváky čeká vždy v úterý a ve čtvrtek až do konce prázdnin.

Křest knihy "Dětství v zámeckém parku - Vzpomínky dcery zámeckého zahradníka" se dnes uskuteční v kapli svatého Ondřeje na zámku Hradiště v Blovicích. Jedná se o rukopis Marie Hraničkové-Nejdlové z roku 1942, který upravila Jaroslava Koutská. Na blovický zámek přijďte v 17 hodin, součástí programu je kulturní vystoupení Základní umělecké školy, čtení z knihy a následně autogramiáda.

Slavnostní zakončení výstavy "Dobro došli aneb Chorvatsko očima Čechů" se dnes koná v Městské galerii Nepomuk. Její návštěvníci v uplynulých dnech vybírali z 50 výtvarných děl žáků nepomuckých základních škol konečného vítěze stejnojmenné soutěže. Výsledky hlasování budou v galerii v Nepomuku vyhlášeny na dernisáži v 17 hodin.

"Klatovy našich prababiček aneb secese v každodenním životě našich předků" - to je jedna z výstav, které jsou v těchto dnech k vidění ve Vlastivědném muzeu doktora Hostaše v Klatovech. Tato výstava potrvá do 15. září. Už teď klatovské muzeum obdivovatele secese upozorňuje na možnost rezervovat si účast na komentované prohlídce s kurátorkou Martou Skarlantovou, kterou chystá na 13. červenec.

Spustit audio

Více z pořadu