Čtvrteční kulturní echo

29. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na "Operní a operetní galashow" láká Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zpívat budou sopranistka Liana Sass a tenorista Vladimír Koval, na klavír je doprovodí Pavel Vaněk, na flétnu Jaroslav Pelikán. Zazní díla Mozarta, Čajkovského, Smetany, Dvořáka a dalších skladatelů. Do františkolázeňského divadla přijďte na 19:30.

Podpořit třídění a recyklaci odpadů je cílem koncertního turné křtů cédéčka s názvem "Ekompilace" portálu samosebou.cz, který provozuje nezisková společnost Eko-kom. Dnes má zastávku v Sokolově. Hlavní hvězdou bude kapela Wohnout, spolu s ní vystoupí dalších 7 rockových skupin. Čekají vás také soutěže o ceny a bubenická světelná show. Zváni jste na 15. hodinu na sokolovské Staré náměstí, vstup je zdarma.

Na komentovanou prohlídku výstavy "Faksimile církevních rukopisů" zamiřte do Muzeua církevního umění plzeňské diecéze. Do problematiky rukopisů se zřetelem k dějinám české knižní kultury vás v 17 hodin zasvětí vedoucí knihovny Západočeského muzea Ila Šedo. Expozice zahrnuje soubor 28 kopií iluminovaných rukopisů pokrývajících období od 6. do 16. století a geografický prostor od Francie po Arménii. Výstava v plzeňském Muzeu církevního umění byla prodloužena do 22. září.

V Galerii U Andělíčka v Plzni má v 17 hodin vernisáž výstava fotografií cestovatele Josefa Říhy. Navštívit ji můžete do 20. září.

Západočeská galerie v Plzni pořádá pod názvem "Poezie na dvorku" letní setkání se čtením knih plzeňských básníků a prozaiků. Uskuteční se od 17 hodin na dvorku v Pražské 13.

Film "Ve stínu" režiséra Davida Ondříčka dnes uvádí letní kino v zahradě Hotelu U Pramenů v Plzni. Kriminální příběh s Ivanem Trojanem v hlavní roli je zasazen do bývalého Československa v 50. letech minulého století. Začátek projekce je v 21 hodin.
Do konce srpna je také v Hotelu U Pramenů k vidění výstava děl Doris Tesárkové Opltové. Pod názvem "Puzzle" se skrývá průřez její tvorbou během posledních let, který nabízí širokou škálu výtvarných technik.

V rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně potěší diváky bez rozdílu věku animovaný snímek "Čtyřlístek ve službách krále". Promítá se od 20:45. Stejný film - vhodný pro děti od 5 let - dnes v 10 a v 16 hodin nabízí také plzeňské kino Beseda.

Populární jihočeská dechovka Babouci bude hrát na zítřejší "Letní veselici", která se koná od 18 hodin v hostinci "Pod rozhlednou" v Železném Újezdu u Čížkova.

Spustit audio

Více z pořadu