Čtvrteční kulturní echo

7. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

KULTURNÍ ECHO 7.11.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má dnes na programu Velké divadlo v Plzni. Společně ji nastudovaly tři soubory: opera, balet a orchestr. Úvodní část večera vyplní taneční ztvárnění skladeb „La Valse" a „Bolero" Maurice Ravela, další potom kantáta „Carmina burana" od Carla Orffa. Dirigentem je Jiří Štrunc, režisérem a choreografem Zdeněk Prokeš. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

Komedii Antonína Procházky „Kouzlo 4D" uvádí Komorní divadlo v Plzni. Autor své hrdiny nechává projít řadou trapasů a směšných situací, aby si nakonec uvědomili, v čem spočívají jak jejich omyly, tak skutečná cena života. Komedii plnou satiry a inteligentního humoru můžete v Komorním divadle sledovat od 19 hodin.

„Dívčí válku" Františka Ringo Čecha dnes uvidíte v Měšťanské besedě v Plzni. Komedie o tom, jak to mohlo, ale nemuselo být, v originálním provedení Čechova prozatímně osvobozeného divadla tam polechtá vaše bránice v 19 hodin 30 minut.

„Perly operety a muzikálu" si můžete vychutnat v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Uslyšíte melodie Nedbala, Lehára, Strausse a dalších skladatelů. Zpívat budou sopranistka Lydie Havláková, basbarytonista Vladimír Jelen a tenorista Jan Flégl. Na klavír je doprovodí a sólo zahraje Adolf Melichar. Dnes od 19 hodin 30 minut ve františkolázeňském divadle.

Skladby ze zlaté éry swingu zazní na dnešním koncertu „Glenn Miller Story" v Karlovarském městském divadle a to v podání Big Bandu Karlovy Vary a jeho sólistů pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma. Se sólovým zpěvem vystoupí Miroslava Lendělová. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Kytarista, zpěvák, básník a skladatel Karel Plíhal dnes zavítá do Plzně. Koncert spojený s prezentací jeho nejnovějšího CD „Vzduchoprázdniny" proběhne v plzeňské Měšťanské besedě od 19 hodin a není vhodný pro děti do 12 let.

Filmový klub Karlovy Vary dnes promítá polsko-francouzský snímek „Krycí jméno Krtek". Režisér Rafael Lewandowski zpracoval citlivé téma - uznávaný hrdina v boji proti totalitě a člen hnutí Solidarita z 80. let je teď náhle obviněn, že byl tajným informátorem komunistického režimu s krycím jménem Krtek. Jak se s tím vyrovná on sám a jak jeho okolí? Dozvíte se v 19:30 v karlovarském kině Drahomíra.

Další dvě části dokumentárního seriálu „Příběh filmu: Odysea" na dnešek nachystal Filmový klub Sokolov. Výpravný příběh o vývoji filmu natáčel severoirský filmový kritik Mark Cousins plných 6 let, epizodu 8 a 9 můžete v kinokavárně sokolovského kina Alfa zhlédnout od 19:30.

„Svatý Jan Nepomucký - světec baroka" - to je téma přednášky, která se dnes koná v Západočeském muzeu v Plzni. O osobnosti oblíbeného světce a vlivu jeho kultu na umění a kulturu českého baroka promluví profesor Vít Vlnas, ředitel Národní galerie v Praze. Zváni jste na 16. hodinu do přednáškového sálu hlavní budovy Západočeského muzea. Přednáška patří k doprovodnému programu k výstavě „Svatý Jan Nepomucký - 620 let od mučednické smrti českého patrona", kterou do 1. prosince najdete v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze.

„The Cirque must go on", tak se jmenuje představení Nového cirkusu, na které dnes do plzeňského divadla Alfa láká festival „Bon Jour Plzeň". Talentovaní, lehce ztřeštění umělci jsou mistry nejen cirkusového umění, ale i tance, divadla a humoru - v plzeňském Divadle Alfa vás osloví v 19 hodin. Závěrečný den festivalu „Bon Jour Plzeň" nabízí také projekci snímku Yanna Arthuse Bertranda „Planete Océan" od 18 hodin ve Francouzské alianci. Film zachycuje krásu oceánů, jejich rozmanitost a užitečnost, ale také hrozby, kterým musí čelit, a možnosti jak těmto hrozbám předcházet.

S Jiřinou Šiklovou se dnes můžete setkat v Regionálním dobrovolnickém centru Totem v Plzni. Známá socioložka kromě jiného představí svou novou knihu „Mlčení před smrtí". Akce je součástí festivalu „Můj život se … stářím", do plzeňského Totemu přijďte na 18. hodinu.

Cestopisnou přednášku „Na lovu s Kombaji" připravilo na 18. hodinu Městské muzeum Zbiroh. O neobyčejných zážitcích povypráví rokycanský veterinář a cestovatel Luděk Uzel.

Spustit audio

Více z pořadu