Čtvrteční kulturní tipy

20. únor 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Tóny severu" dnes nabízí Plzeňská filharmonie. Na klarinet se představí Dimitri Ashkenazy, dirigovat bude Michael Roháč. Abonentní koncert řady B zaštítilo Velvyslanectví Finska v Praze. Díla severských skladatelů ovládnou v 19 hodin Měšťanskou besedu v Plzni.

Karlovarský symfonický orchestr na dnešek připravil koncert „Za zvuků horen". Na lesní roh budou hrát přední český hornista Radek Baborák a Kateřina Javůrková, vítězka mezinárodní soutěže „Pražské Jaro 2013". Zazní skladby Rejchy, Haydna a Schumanna. Abonentní koncert řady B Karlovarského symfonického orchestru se koná v Lázních III od 19:30.

Na operetu „Polská krev" dnes v rámci Klubu mladého diváka láká Velké divadlo v Plzni. Druhá ze šesti operet Oskara Nedbala bývá označována za nejlepší z nich. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v plzeňském Velkém divadle v 19 hodin.

„Hráč" - novou jevištní adaptaci románu Fjodora Michajloviče Dostojevského má na programu Komorní divadlo v Plzni. Autorem a režisérem inscenace je David Šiktanc, který děj zasadil do Karlových Varů. Zde se roztáčí nejenom nevyzpytatelná ruleta, ale i milostná posedlost a obchody na všechny způsoby. Role ztvárňují Petr Konáš, Martin Stránský, Andrea Černá a další - dnes od 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

„Zkrocení zlé ženy" přiváží do Klatov Městské divadlo Mladá Boleslav. Shakespearova komedii v překladu Martina Hilského, kterou s mladoboleslavskými herci nastudoval režisér Pavel Khek, vás v klatovském divadle rozesměje v 19:30.

„Kosti pro Otta" - hru na pomezí frašky a poněkud zidealizovaného shovívavého komorního dramatu dnes naposledy můžete zhlédnout v Divadle Dialog v Plzni. O tom, že i prostitutky mají duši, vás přesvědčí derniéra představení divadla Amceth v 19 hodin.

Filmový klub Karlovy Vary dnes promítá francouzský snímek „Cosi je ve vzduchu". Režisér Olivier Assayas natočil portrét francouzské mladé scény 70. let, plný politiky, umění a sexu - v karlovarském kině Drahomíra ho můžete vidět od 19:30.

Karel Šíp a Josef Alois Náhlovský vás pobaví na „Minipárty" v Karlovarském městském divadle. Ve volném dialogu pohovoří o svých sportovních aktivitách a vzpomenou také cesty do zahraničí, opředené veselými historkami. V divadle v Karlových Varech budete vítáni v 19 hodin 30 minut.

Hostem pořadu „Beze spěchu s Josefem Pospíšilem II." dnes bude jihočeská dechovka Libkovanka. Zváni jste na 17. hodinu do kulturního domu Peklo v Plzni.

Karlovarka, dechová kapela z Karlovarska, zahraje a zazpívá v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Na známé písničky se tam můžete těšit od 19 hodin 30 minut.

O vzniku prvků bude v Planetáriu v Plzni mluvit uznávaný evropský astronom Bruno Leibundgut, který mimo jiné přispěl k objevu zrychleného rozpínání vesmíru. Kde se vzaly chemické prvky potřebné k tomu, aby vznikl život? Pusťte se proti proudu času - stopujte chemické prvky až k jejich počátkům, objevte historii svého vlastního života v nitru supernov - dnes v 18 hodin v plzeňském Planetáriu.

„Má setkání s Amerikou" - to je téma cestovatelské přednášky Pavla Nutila, která se uskuteční v Městském kulturním středisku v Plané. Přednáška začne v 17:30.

Další z „Výprav za poznáním" můžete podniknout v Západočeském muzeu v Plzni. Tentokrát vám bude František Šesták z Klubu českých turistů vyprávět o své sólové cyklistické jízdě z Prahy do Paříže. Do Západočeského muzea zamiřte na 18. hodinu.

Přírodovědně cestopisnou přednášku připravilo Muzeum Cheb. Ve Valdštejnské obrazárně bude od 17:30 Jiří Moravec vyprávět o životě v mlžných lesích jihoamerických And.

Spustit audio