Čtvrteční kulturní tipy

13. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Známé melodie z muzikálu „Cikáni jdou do nebe" a „Šumař na střeše", Plzeňský dětský sbor a etnická hudba ve vzpomínkách starého muzikanta - to je dnešní nabídka festivalu „Smetanovské dny" v Plzni. Buďte v 19 hodin v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje.

Inscenaci „Srpen v zemi indiánů" amerického dramatika Tracyho Lettse dnes v 19 hodin uvádí Velké divadlo v Plzni. Cenami ověnčená temná komedie konfrontuje základní otázky vyspělé civilizace s prostou indiánskou filozofií. Pod režijním vedením Natálie Deákové hrají Monika Švábová, Apolena Veldová, Pavel Nečas a další.

Americký muzikál „Polibek pavoučí ženy" má na programu Komorní divadlo v Plzni. V jihoamerickém vězení sdílejí celu politický aktivista a gay - pokud chtějí přežít, musí se naučit spolu vycházet. Autorské trojici Kander, Ebb a McNally se podařilo i z takto nemuzikálového tématu stvořit dílo plné napětí a vášní - v 19 hodin vás zaujme v Komorním divadle.

„Oženit se, to je vždycky riziko" - přesvědčit se o tom můžete v Městském divadle v Mariánských Lázních od 19:30. Vražda nebo rozvod? Německá autorská dvojice píšící pod pseudonymem Saul O´Hara ve své komedii s detektivní zápletkou svérázným způsobem řeší odvěké vztahy mezi lidmi a majetkem. S herci Divadla lidové tvorby Mariánské Lázně ji nastudoval Otakar Zíma.

Na „Španělský večer s Carmen" zve Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Árie z Bizetovy opery zazní v původní podobě, zpívané tradičním způsobem. Dokreslí je španělské písně, prostřídány budou tancem flamenco a hrou na kastaněty. Účinkují pěvkyně Edita Adlerová a běloruská tanečnice flamenca Lola Karpenko. Ve františkolázeňském divadle budete vítáni v 19:30.

S novým hudebním recitálem „Mezi námi" vystoupí dnes v Karlových Varech jeden z nejlepších českých textařů Michal Horáček. Představí svou poezii a prolne ji s historkami, které souvisí s jeho hudebními projekty. Své improvizované úvahy spojí s písněmi, které zazpívají hosté večera: Ondřej Ruml, Lenka Nová a František Segrado - v 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Atmosféra filmů pro pamětníky vás dnes čeká od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Swing band Blue Star Václava Marka tam zahraje nejznámější songy z černobílých filmů, jako jsou „Jen pro ten dnešní den", „Dívka v modrém" nebo „Slunečnice". Pořadem s názvem „Černobílé písničky" vás provede milovník a znalec 30. a 40. let minulého století Aleš Cibulka. Těšit se můžete také na módní přehlídku autentických modelů z předválečného a válečného období.

S hudebním skladatelem Alešem Březinou se můžete setkat v Městském muzeu ve Zbiroze. Ředitel Institutu Bohuslava Martinů vám přiblíží svou filmovou, divadelní a koncertní tvorbu z posledních 3 let. Beseda s Alešem Březinou ve zbirožském muzeu se koná od 17 hodin.

Slovenský film režiséra Mátyáse Priklera „Ďakujem, dobre" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Snímek je intimní sondou do života tří různých rodin, z nichž každá je na jiném stupni společenského žebříčku a každá se snaží nějak popasovat se změnami, které nám současnost přináší. Jednu z hlavních rolí ztvárnil herec a režisér Miroslav Krobot. Do karlovarského kina Drahomíra zamiřte na 19:30.

Další z „Výprav za poznáním" můžete podniknout v Západočeském muzeu v Plzni. O expedici „Gasherbrum I - Pákistán" vám bude vyprávět Honza Tráva Trávníček. Gasherbrum I je jedenáctou nejvyšší horou světa a třetím nejvyšším vrcholem Pakistánu. Právě o tento vrchol se před 5 lety pokusila skupina českých horolezců, a to hned dvěma výstupovými cestami. Více se dozvíte v 18 hodin v Západočeském muzeu.

„Českou divočinou" se dnes můžete vydat s fotografem Jaroslavem Vogeltanzem v Domě hudby v Plzni a to v 18 hodin. Jedná se o doprovodnou akci k výstavě „Přírodní krásy Evropy", kterou do 28. března najdete v plzeňské Galerii Bílé nároží.

„Budete se mlčky dívat" a obdivovat přírodní krásy Šumavy a Pošumaví na cestě posázené obrázky, jak je v hledáčku svého fotoaparátu zachytil Miloš Kašpar a živým komentářem uvede Jana Dvorská - tak láká na dnešní přednášku s projekcí, která se uskuteční od 19:30 Hifiklub Klatovy.

Španělský večer aneb Edita Adlerová zpívá Carmen, připravilo Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zazní árie z Bizetovy opery Carmen, písně španělských autorů jako je Lorca (lorka), Falla, Rodrígues a dalších. Chybět nebudou Sefardské písně a také efektní španělské kytarové skladby. Hodina a půl krásné hudby bude doplněna tanečními vstupy flamencové tanečnice Loly Karpenko. Španělské rytmy rozezní františkolázeňské divadlo v 19:30.

Harmonikový koncert je pro milovníky tohoto hudebního nástroje připraven v Radium Palace v Jáchymově. S harmonikou kolem světa se můžete společně vydat ve 20 hodin.

30 let Společnosti pro výzkum kamenných křížů, obnova drobných památek v krajině, jejich hledání a bádání o jejich původu. Tak to je podtitul přednášky Stanislava Wiessera věnovaná smírčím křížům v Karlovarském kraji. Koná se v atriu Městské knihovny v Lokti na Sokolovsku a začíná v 18 hodin.

Spustit audio