Čtvrteční kulturní tipy

12. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Mezinárodní folklórní festival CIOFF Plzeň" zve na 11. malé folklorní slavnosti „Pod vrčeňskou lípou". Představí se lidové soubory z Makedonie, Polska, Indonésie, Černé Hory a Slovenska. Na návsi ve Vrčeni na Nepomucku budete vítáni v 19 hodin, večerem vás provede ředitelka festivalu Michaela Vondráčková.

V Chebu pokračuje krajský festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí „Chebské dvorky". Divadlo, film, hudba a výtvarné umění ovládly do soboty 14. června historické jádro města. Podrobnosti najdete na chebskedvorky.galerie4.cz.

Velké divadlo naposledy uvádí předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany „Tajemství". Příběh úsměvně líčí neschopnost člověka udržet tajemství svěřené pod slibem absolutní mlčenlivosti. Opera „Tajemství" vás v plzeňském Velkém divadle čeká od 19 hodin.

„Hraběnka Marica" - na jednu z nejoblíbenějších operet láká Karlovarské městské divadlo. Příběh lásky hraběnky a správce panství se odehrává v idylické rezidenci jedné balkánské říše, kde se zpívá a tančí čardáš. Do Karlových Varů operetu Emmericha Kálmána přiváží Severočeské divadlo. Do karlovarského divadla zamiřte od 19:30.

„Galavečer operetních melodií a evergreenů" připravilo Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. V podání Komorního orchestru Nálady Petra Macka zazní skladby Strausse, Lehára, Kálmána a dalších velikánů. Zpívat budou sopranistka Eva Charvátová a tenorista Petr Horák - od 19:30 ve františkolázeňském divadle.

„Náš vůz dýl nečeká" - to je název hudebního vystoupení Standy Červenky a Lucie Cihlářové, které se uskuteční v rodném domě Augustina Němejce v Nepomuku. Výtěžek z dobrovolného vstupného poslouží k dokončení zdobných prvků zrestaurovaných historických varhan milečského kostela. Koncert proložený vtipnými glosami začne v 18 hodin.

Snímek „Žena v kleci" promítá Filmový klub Karlovy Vary. Strhující dánský thriller je prvním dílem filmové série o Oddělení Q, podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. Nově zřízené policejní oddělení má za úkol přetřídit odložené případy. Podaří se objasnit záhadné zmizení známé političky? Dozvíte se od 19:30 v karlovarském kině Drahomíra.

Komedii Zdeňka Trošky ze života současné jihočeské vesnice „Babovřesky" má na programu festival „HRA.KU.LÉTO". Projekce je naplánována od 21:30 na Plovárně Hradiště v Plzni.

Ojedinělá výstava „Tachovsko: Krajina v paměti / paměť v krajině" bude slavnostně zahájena v Muzeu Českého lesa v Tachově. Expozice prezentuje výsledky archeologických výzkumů antropologů ze Západočeské univerzity v Plzni, kteří se soustředili na studium krajiny a jejích proměn v západočeském pohraničí. Vernisáž proběhne v 16 hodin, výstavu v tachovském muzeu můžete navštívit do 28. září.

Zajímavou výstavu si můžete prohlédnout také v Chebu. Jmenuje se „Archeologie bez hranic - Slované v Horní Falci a na Chebsku" a potrvá už jen do neděle 15. června v chebském muzeu.

Spustit audio