Cukrářské koláče s borůvkami

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče z něho jsou k nepoznání od složitějších a náročnějších těst. Recept na toto těsto má Mirka Kuntzmanová po své pratetě, vynikající kuchařce, na jejíž recepty prý nezapomene do konce života.

Suroviny:

Na těsto:

300 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

40 g droždí

1 kypřicí prášek do pečiva

60 g vlahého másla

1 žloutek

cca 150 ml mléka

sůl

Na náplň:

1 kg borůvek

máslová drobenka

250 ml husté kysané smetany

tuk na vymazání plechu

1 vejce na potření

Postup:

Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout. Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřicím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4–6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.

Na mírně pomaštěném plechu z každého bochánku prsty vytvarujeme koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče vyplníme přebranými borůvkami a posypeme je máslovou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C cca 25 minut. Upečené koláče pocukrujeme. Před podáváním je pokapeme hustou smetanou.

Poznámka: Máme-li k dispozici menší množství borůvek, můžeme si pomoci tím, že pod ně na koláče natřeme tvarohovou náplň

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

Počet porcí: 4–6 ks

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.